„Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ ove sedmice u Zenici i Tuzli

Predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ prema motivima proze Danila Kiša, u režiji Zlatka Pakovića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ove sedmice će biti izvedena u Zenici i Tuzli.

Izvedba u Zenici planirana je u četvrtak, 9. novembra u 20 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ Zeničkog pozorišta.

Predstava će u Tuzli biti izvedena u okviru festivala „Tuzlanski pozorišni dani 2023“ u subotu, 11. novembra u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

Prema riječima reditelja: „Ova pozorišna predstava teži tome da osvijesti i prezentira veliku poromjenu u Evropi i svijetu, koja se dogodila od Pada Berlinskoga zida do ratne agresije na Ukrajinu, a koja je staljinizam pervertirala u jedan novi oblik. Šta je to što danas čovjekovoj individualnoj slobodi prijeti kao što joj je nekad prijetio staljinizam? Koja je to ideoogija, koja kolektivna kultura koja guši slobodu stvaralaštva, sprečava demokratiju i razvoj slobodne ličnosti? Koje su to vrste otpora kojima se čovjek danas otima potčinjavanju? Najzad, koje su to moguće strategije otpora novonastalim oblicima potčinjavanja? To su pitanja kojima se ova predstava bavi. Dakle, licem u lice sa ‘staljinizmom’ našeg doba, kojem treba razotkriti ime i održati čas anatomije!“

U predstavi igraju: Adis Mehanović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Mirza Bajramović, Uranela Agić, Lana Zablocki, Ermina Nišić i Adna Kaknjo. Kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a muziku Damir Avdić.