U Zenici se obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara bit će obilježen nizom aktivnosti i u Zenici.

Tim povodom Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini Lokalnog komiteta Zenica – BoHeMSA LC Zenica u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Odjelom Neurologije Kantonalne bolnice Zenica i Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog kantona realiziraju projekt “Zajedno za zdrav mozak”.

Moždani udar vodeći je uzrok kako invaliditeta, tako i smrtnosti u svijetu. Visok krvni pritisak je jedan od vodećih riziko faktora za nastanak moždanog udara, zbog čega je danas u zeničkom Shopping centru i organizirana besplatna akcija mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi. A broj oboljelih i u Zeničko-dobojskom kantonu od ove bolesti zabrinjava.

Moram naglasiti da je kroz prošlu godinu kroz primarnu zdravstvenu zaštitu registrovano 32.300 osoba sa povišenim krvnim pritiskom što je devet posto populacije ZDK. Također, kroz prošlu godinu registrirana su 692 slučaja moždanog udara. Zaista alarmantne brojke, na koje možemo djelovati prevencijom”, kazala je dr.spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti INZ.

Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije što dovodi do nedovoljne opskrbe mozga kisikom i hranjivim tvarima, koje uzrokuje oštećenje nervnih ćelija. Može nastati kod bilo koga i u bilo kojoj dobi. Jedna od četiri osobe iznad 25 godina će jednom u životu oboliti od moždanog udara.

Današnji cilj nam je upoznati pacijente o riziko faktorima na koje mogu djelovati, a to su povišen krvni pritisak, nepravilan srčani rad, povišene masnoće u krvi, povišen šećer, fizička neaktivnost i pušenje”, ističe dr. Amila Dizdarević, spec. neurologije KBZ, naglasivši da je jako bitno prepoznati inicijalne simptome moždanog udara, a otuda i slogan akcije “Djeluj BRZO!“

Jako je bitno hitro djelovanje i javljanje u nadležnu ambulantu i hitnu pomoć, kako bi se što prije ordinirala pravovremena terapija”, kaže Dizdarević.

“Zajedno za zdrav mozak”, naziv je projekta u sklopu kojeg će u naredna tri dana u Zenici biti održano niz edukativnih sadržaja, a predviđeni su i pregledi za zaposlenike srednjih škola u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Koristim priliku da pozovemo sve zaposlenike srednjih škola od 40-60 godina da dođu pred kabinet Neurologije u KBZ gdje će naši specijalisti vršiti skrining, kako bi imali bolji uvid u protok cirkulacije vrata i glave”, podsjeća Dizdarević.

Slogan akcije je – Djelujmo BRZO! Zato, po savjetu liječnika ne prepuštajte ništa slučaju, osluškujte svoj organizam i što je najvažnije živite zdravo. (M. H.)

FOTO: Zenicainfo.ba