Ukinuta odluka o privremenom prekidu rada, zeničkim rudarima danas plaće i počinju s radom

Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine doznačila je novac za isplatu dvije plaće za radnike Rudnika mrkog uglja Zenica, koji će tokom dana biti na računima trenutno 796 zaposlenih, pa će danas u drugoj smjeni biti obnovljena i proizvodnja u jami “Raspotočje” – izjavio je Feni predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

On je dodao kako ih je direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić obavijestio da je, nakon odobrenih sredstava za isplatu augustovske i septembarske plaće te nakanada za topli obrok za ta dva mjeseca, danas donio odluku o stavljanju van snage odluke od 2. oktobra ove godine, kojom je bio uveden “privremeni prekid rada”..

Za radnike koji rade u smjenama, odluka o privremenom prekidu rada počinje važiti danas od druge smjene, a za ostale radnike od sutra, 2. novembra. Više nema nikakvih razloga za radnički neposluh, jer će radnicima tokom dana biti isplaćene zaostale dvije plaće i naknade za topli obrok pa ćemo s radom početi danas u drugoj smjeni“, najavio je Avdić.

Nadzorni odbor potvrdio je i novu sistematizaciju radnih mjesta, po kojoj su tehnološkim viškom proglašena 154 radnika, koji će biti zbrinuti isplatom stimulativnih otpremnina ili penzionisanjem.

Zenički rudari obustavili su proizvodnju 25. septembra, i od tada su u radničkom neposluhu.

Fena.ba