Vozači, oprez: Od 1. novembra na snazi obavezno posjedovanje zimske opreme u vozilu

Posjedovanje i korištenje zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na svim putevima na teritoriji BiH zakonski je obavezno od 01. novembra do 01. aprila.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK podsjećaju da su, bez obzira na vremenske uvjete, vozači dužni u svom vozilu posjedovati odgovarajuću zimsku opremu u navedenom periodu, a koju propisuje Pravilnik o saobraćaju.

Prema riječima Samira Valentića, portparola Uprave policije MUP-a ZDK, za neposjedovanje zimske opreme u vozilu za pravna lica predviđena je novčana kazna od 500 do 5.000 KM, dok je za fizička lica kazna od 40 KM.

Samir Valentić

Policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK će narednih dana vršiti opsežne akcije kontrola učesnika u saobraćaju, sa akcentom na posjedovanje obavezne zimske opreme. Prema onim vozačima za koje se utvrdi da ne budu posjedovali navedenu opremu bit će poduzete represivne mjere”, poručuje Valentić, apelujući na sve vozače da se pridržavaju zakonskih odrebi kako bi izbjegli eventualne sankcije. Zato, pripremite svoja vozila na vrijeme i sigurno učestvujte u saobraćaju! (M. H.)