Nova „Igra na ploči“ u Muzeju grada Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Javna ustanova Muzej grada Zenica realizuje projekat edukativno-zabavnog tipa koji će upotpuniti sadržaje u tvrđavi Vranduk i u glavnoj zgradi muzeja.

Riječ je o interaktivnoj igri za djecu  zasnovanoj na modelu tzv. “Igre na ploči“. Djeca će se igrati na karti srednjovjekovne Bosne sa figurama Kulina bana, kralja Tvrtka, kraljice Katarine i bosanskog zmaja.

Kad kažem igra na ploči odmah pomislite na onu igru na stolu da djeca igraju, međutim ne. Mi smo se dosjetili da napravimo veliku igru tri sa tri metra koja će se moći raspakovati i u tvrđavi Vranduk, a već su je probali školarci u Muzeju grada Zenice. O čemu je riječ, igramo se srednjeg vijeka, doslovno to znači igramo se i učimo o srednjevjekovnoj Bosni o njenoj historiji i o slavenskoj mitologiji. Igra je tako koncipirana da kroz zabavu učimo o našim srednjevjekovnim gradovima, značajnim ličnostima, o vilama i baucima i zmajevima koji su vrebali u mračnim šumama i u našoj svijesti“, rekao je za Zenicainfo.ba Adnadin Jašarević, direktor JU Muzej grada Zenica.

Karta pokazuje sve važne destinacije, kraljevski grad Bobovac, Vranduk, Jajce, Visoko, i druge srednjovjekovne gradove, do kojih igrači dolaze putujući kroz dijelom historijski, dijelom bajkoviti predio i na svim destinacijama rješavaju zadatke zasnovane na historijskim činjenicama. Igra na ploči je veličine 3X3 metra sa figurama za igru veličine do jednog metra i mobilna je. (T. B.)