FBiH: Poslodavci izričito protiv povećanja cijene električne energije u 2024. godini

Privrednim društvima iz Federacije Bosne i Hercegovine posljednjih dana dolaze nove ponude za snabdijevanje električnom energijom u 2024. godini u kojima je cijena struje povećana za 70 i više posto. 

Tim povodom su predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i direktor Udruženja Mario Nenadić razgovarali sa federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem i obavijestili ga da se poslodavci protive svakom dodatnom povećanju cijena električne energije za privredna društva u FBiH.

Podsjećamo da je 2022. i 2023. godine cijena električne energije za privredna društva ukupno već povećana 44 posto, a Elektroprivreda BiH je i dalje u problemima! Smatramo nedopustivim i protivimo se svakom novom povećanju cijena električne energije za privredu u FBiH, jer očigledno je da uzroci problema u ovom sektoru nisu vezani samo za cijenu struje, nego se radi o brojnim drugim pitanjima, što nije i ne treba biti odgovornost poslodavaca“, kategoričan je predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Iz Udruženja poslodavaca naglašavaju da bi povećanje cijena električne energije za privredna društva imala štetne posljedice za privredu i daljnji standard građana. (Š. B.)