Potvrđena nova Vlada ZDK na čelu sa premijerom Nezirom Pivićem

Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK potvrđena je nova Vlada ZDK, na čijem čelu će biti Nezir Pivić, na prijedlog stranke SDA.

U svom ekspozeu premijer Pivić je najavio da će rad nove Vlade ZDK biti baziran, prije svega, na vladavini prava, najavivši i fokus na kapitalne projekte i potpunu reformu obrazovnog sistema u ZDK. “U prvim radnim sedmicama bit će provedena revizija i analiza svih trenutno važećih politika i tekućih aktivnosti. Za cilj imamo utvrditi pravo stanje koje preuzimamo. Svaka odluka koju budemo donosili bit će utemeljena na zakonu i u najboljem interesu građana. Sve one dobre i za građane korisne politike i projekte koji se u kontinuitetu provode ćemo nastaviti”, kazao je međuostalom, Pivić.

Glasovima 20 zastupnika “ZA”, četiri “protiv” i pet suzdržanih imenovani su, pored premijera, i 10 ministara, među kojima su Mirza Mušija, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Emir Vračo, ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Nikolić ministar pravosuđa i uprave, Jasmin Čajić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Adnan Šabani, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša, dr. Aida Salčinović, ministrica zdravstva, Antonio Šimunović, ministar rada, socijalne politike i izbjeglica. Članovi nove Vlade ostaju i ministri iz bivšeg saziva ministrica finansija Dženana Čišija,ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica te Samir Šibonjić, ministar privrede.

Polaganjem zakletve od danas će nova Vlada ZDK i zvanično preuzeti svoju dužnost u ZDK, a većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona u narednom period činit će SDA s koalicionim partnerima DF, SBB, NES i četiri samostalna zastupnika.

Prilikom rasprave na današnjoj sjednici Skupštine ZDK, sada već opozicija, imala je dosta zamjerki na imenovanje nove Vlade ZDK. Najglasniji danas tokom rasprave zbog nepoštivanja nacionalnog ključa, kako je rekao, bio je HDZ-ov Ivica Penić, nakon čijeg izlaganja su HDZ-ovi zastupnici i ministri iz bivšeg saziva Vlade ZDK, demonstrativno napustili sjednicu. “Prijedlog nove Vlade je neustavan i nelegitiman”, poručio je Penić, kazavši da predstavnici Hrvata koji će činiti novu Vladu, ali i većinu, nisu legitimni Hrvati. Slično mišljenje je s kolegom iz zastuipničkih klupa podijelio i Damir Memić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a kazavši da je došlo do kršenja Poslovnika. (M.H.)