Održan godišnji sastanak Eko mreže BiH

U Zenici je danas održan godišnji sastanak Eko BiH mreže. Radi se o najdugovječnijoj mreži ekoloških udruženja u Bosni i Hercegovini koja neformalno djeluje preko 20 godina i okuplja oko 40 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine.

Današnjem sastanku prisustvovalo je 25 aktivista koji su predstavljali 15 ekoloških organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine. Jedan od ciljeva današnjeg skupa bio je razgovor o problemu eksploatacije prirodnih dobara. Mi pokušavamo da se pozicioniramo kao mreža i kao organizacija da vidimo koji su to sve ekološki problemi, a navest ću neke kao što su nedostatak pitke vode, krčenje šuma, uzurpacija zemljišta. To su neki od vidnih problema koje pokušavamo staviti u fokus i želimo da poručimo kako zeleno i odgovorno rudarenje kao takvo nije prepoznato nigdje u svijetu pa neće biti ni kod nas. Zapravo radi se o jednoj manipulaciji kojom se želi zelena tranzicija prebaciti negdje drugo umjesto da se BiH tranzicionira ka obnovljivim izvorima energije”, kazala je Majda Ibraković, koordinatorica Eko BiH mreže.

U zadnjih nekoliko godina ova priča o rudarenju je dominantna i izuzetno prisutna, ali s druge strane želimo istaći da ni javnost ni građani nisu upoznati šta je to i koji su to trendovi koji se javljaju kod nas, šta je to konkretno što dolazi i kakav će to efekat imati i za građane i za prirodu, posebno za manje loklane zajednice. Dominantno je da se ti projekti dešavaju u manjim loklanim zajednicama gdje stvarno i manje stanovništva živi, ali imamo visoko vrijednu prirodu koja bi na neki način ispaštala, tako da je glavna stvar u budućnosti da građani budu dovoljno informisani pa da se onda raspravlja o svim tim projektima koji se planiraju”, rekao je Vladimir Topić, iz Centra za životnu sredinu iz Banja Luke. (N. G.)