U Zenici održan okrugli sto o položaju slijepih osoba

Savez udruženja slijepih građana ZDK, u sklopu svojih programskih aktivnosti, danas je obilježio 15. oktobar, Međunarodni dan bijelog štapa.

Uz finansijsku podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, organizovali su okrugli sto, a razgovaralo se o položaju slijepih osoba i njihovih organizacija na području ZDK.

Nezadovoljavajući položaj slijepih osoba proizlazi iz otežanih mogućnosti zapošljavanja, prisutnosti diskriminacije i stigmatizacije, nedostatku taktilnih staza potrebnih za orijentaciju u kretanju ovih osoba, te u nemogućnosti nabavke asistivnih pomagala.Ovo je samo dio problema, sa kojima žive slijepe i slabovide osobe, kažu u Savezu udruženja slijepih građana ZDK, koje u 6 svojih udruženja okuplja preko 500 članova.

 „Zaista imamo izuzetno puno problema, al evo da krenem od slijepe i slabovide djece, koja za svoje školavanje, a kasnije i studije imaju probleme oko nabavke tiflotehničkih pomagala, potom i kad završe škole ne mogu da se zaposle, te sada nema ni deset naših članova, koji rade u cijelom ZDK. Tu su i veliki problemi pri kretanju slijepih osoba, jer osim njih par u Zenici, na ovom prostoru ne postoje taktilne staze, a i pored njih velika opasanost su nam romobili, električni bicikli skuteri i slično, jer ih i ne vidimo i ne čujemo“, ističe Suad Skopljak, potperdsjednik Saveza udruženja slijepih građana ZDK, smatrajući da iz godine u godinu dolaze u sve težu situaciju.

 „Što se tiče podrške vlasti, mi je imamo, ali vjerujte to nije dovoljno, jer sada ima more raznih udruženja i tri čovjeka formiraju udruženje, registruju se i onda se stavljaju u isti koš sa nama.Tih udruženja svakim danom je sve više, a „kolač“ je isti i dio koji dobijamo sve više se smanjuje“, naglašava , potpredsjednik Saveza udruženja slijepih građana ZDK.

Danas smo htjeli da se samo mi članovi sastenemo, jer zbog teškoća u kretanju  rijetko se mi možemo sresti, te da svako od nas progovori o vlastitim problemima sa kojima živi, pa onda da odredimo prirotete i zadatke, koje bi dalje pokušali rješavati tokom našeg rada“, kaže diplomirana pravnica Amela Šekić, koja je u Savezu udruženja slijepih slabovidih osoba ZDK aktivna godinama.

(V.Jovanović)