Izvoz iz BiH manji u EU, a uvoz veći

FOTO: Biznis Info

Iz BiH je u zemlje Evropske unije za osam mjeseci ove godine izvezeno robe u vrijednosti 8,4 milijarde KM, što je za pet odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvezeno proizvoda za 12,3 milijarde KM, što je za jedan odsto više nego u osam mjeseci 2022. godine.

To znači da je spoljnotrgovinski deficit s EU u osam mjeseci ove godine iznosio 3,9 milijardi KM.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH (STK BiH), po ukupnom obimu razmjena, naša najznačajnija tržišta u EU su Hrvatska, Njemačka, Italija, Slovenija i Austrija.

Sa Njemačkom i Austrijom ostvarili smo suficit u robnoj razmjeni, tako da je pokrivenost uvoza izvozom sa Njemačkom 112 odsto, a s Austrijom 118 odsto”, istakli su iz STK BiH.

Na tržište CEFTA, kako navode, izvezeno je robe u vrijednosti od 2,1 milijardu KM, što je smanjenje od 11 odsto u odnosu na osam mjeseci prethodne godine.

Uvezeno je robe sa tržišta CEFTA u ukupnoj vrijednosti od 2,9 milijardi KM, što je smanjenje od dva odsto. Zaključujemo da je smanjen ukupan obim razmjene sa zemljama CEFTA, te isti iznosi 4,9 milijardi KM. Najznačajniji partneri su Srbija i Crna Gora. Sa Srbijom je smanjen i izvoz i uvoz, dok je sa Crnom Gorom samo uvoz. Ostale zemlje članice bilježe povećanje i izvoza i uvoza”, naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodali su da je sa zemljama CEFTA smanjen ukupan obim razmjene usljed smanjenja uvoza za 38 odsto, a isti iznosi u ovoj godini 508,6 miliona.

Ovaj pad uvoza je posljedica smanjenja uvoza iz Švajcarske, sa kojom se uglavnom obavlja i skoro sva robna razmjena sa EFTA. Izvoz iznosi 324,8 miliona KM, što predstavlja povećanje od 9% u odnosu na isti period prethodne godine. I ove promjene kod izvoza su zbog povećanja izvoza na tržište Švajcarske”, kazali su iz STK BiH.

Robna razmjena sa trećim tržištima je uglavnom nepromijenjena, izvoz iznosi 747,3 miliona KM i veći je za dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“Uvoz je vrijedan 2,9 milijardi KM, što je smanjenje od jedan odsto u odnosu na osam mjeseci 2022. godine. Naši najznačajniji partneri od ovih zemalja su Turska i Kina”, kazali su iz STK BiH.

(Biznis.ba/Nna)