Tvrđavu Vranduk posjetili korisnici Doma za stara lica Zenica

Jučer su korisnici Javne ustanove Dom za stara lica Zenica, zajedno sa uposlenicima i menadžmentom firme organizovali posjetu tvrđavi Vranduk.

Korisnici ove javne ustanove su osobe treće životne dobi, ali se uposlenici i menadžment maksimalno trude da im osiguraju kako što bolji smještaj i uslove boravka, tako i sadržaje koji će obogatiti njihovu svakodnevnicu.

Tako su u dogovoru sa Javnom ustanovom “Muzej grada Zenica” i uposlenicima ove ustanove iskoordinirali višesatno druženje u prelijepom ambijentu tvrđave Vranduk. Uz domaće delicije i poslastice bosanskih kolača i kafe, dočekani su od strane uposlenika muzeja. Nakon toga, kustos i magistar historije Vernes Menzilović prisutnima je održao čas iz historije, a nakon toga su krenuli u obilazak vrandučke tvrđave.

Nakon obilaska, posjetili su i Bosansku kuću, koja se također nalazi u Vranduku, a u kojoj je smješten jedan dio muzejske etnološke postavke. Prisutni su bili oduševljeni sadržajem i novim saznanjima iz naše historije.

Ovo je jedan pozitivan primjer suradnje između javnih ustanova u Zenici. Korisnici su svakodnevnicu boravka u domu, zamijenili boravkom na svježem zraku i sunčanom danu na bedemima srednjovjekovne tvrđave”, ističe Mirza Ormanović, magistar socijalnog rada i uposlenik Doma za stara lica. On također ističe da se ova praksa sa mini-izletima za korisnike pokazala kao pozitivna, jer se korisnici osjećaju ljepše i bolje.

Vernes Menzilović ističe da mu je bila posebna čast ugostiti korisnike doma.

Slučajevi ovakvih posjeta su rijetki. Mi većinom imamo organizovane turističke posjete, ili pojsete učenika osnovnih i srednjih škola. Danas smo imali posjetioce treće životne dobi, a prema njima treba da se posveti posebna pažnja jer svi ćemo prije ili poslije biti u njihovoj životnoj dobi“.

Iz Menadžmena Doma za stara lica ističu da će tokom mjeseca oktobra organizovat će još niz aktivnosti sa korisnicima, kako bi život korisnika bio što više raznolik i sadržajan.