ZENICA: Akcija povodom Svjetskog dana srca

FOTO: Zenicainfo.ba

Svjetski dan srca u Zenici je obilježen akcijom mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane i to na dvije lokacije, Trgu Alije Izetbegovića i u Šoping centru.

Ovogodišnji moto je „Čuvajte Vaše srce-Volite Vaše srce“, a u okviru ove akcije zainteresovanim građanima na raspolaganju je bio info štand sa promotivnim materijalom.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Odnose najviše života – čak 18,6 miliona godišnje! Može biti uzrokovan kombinacijom socio-ekonomskih, bihevioralnih i okolišnih faktora rizika, uključujući visok krvni pritisak, nezdravu ishranu, visok holesterol, dijabetes, zagađenje zraka, gojaznost, upotrebu duhana, bolesti bubrega, fizičku neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola i stres.

Sve smjernice ukazuju na potrebu za održavanjem zdrave tjelesne težine, uvođenje fizičke aktivnosti u naš stil života i prestanak pušenja kao neki od ključnih faktora za prevenciju kardiovaskularnih bolesti”, ukalaza je dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Način života i genetika također, kako ističe dr. Kuduzović, igraju ulogu pa je informisanje o faktorima rizika važan prvi korak.

Naše prehrambene navike direktno su povezane s rizikom od srčanih bolesti. Zdrava ishrana je ključna za prevenciju i liječenje kardiovaskularnih bolesti i faktora rizika, kao što su dijabetes i gojaznost. Svakodnevno konzumiranje raznovrsne svježe i cjelovite hrane može vam pomoći da dobijete prave količine esencijalnih nutrijenata kako biste smanjili rizik od KVB-a i pomogli vam da živite zdraviji i aktivniji život. Zdrava ishrana je posebno važna za malu djecu, jer podržava njihov razvoj i postavlja standard koji će slijediti kasnije u životu.

Vrlo je važno kontrolisati svoje zdravstveno stanje, naročito kad uzmemo u obzir činjenicu da je visok krvni pritisak broj jedan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, a zove se i „tihi ubica“ jer obično nema znakova upozorenja ili simptoma. (Š. B.)