Ministarstvo za privredu i kompanije iz ZDK na zajedničkom štandu na 17. međunarodnom sajmu privrede Tešanj-BiH 2023

zdk.ba

Na lokalitetu Kamelia d.o.o. Matuzići svečano je otvoren 17. međunarodni sajam privrede Tešanj-BiH 2023, na kojem će se iduća četiri dana predstaviti oko 500 izlagača iz 17 zemalja svijeta.

Sajam su svečano otvorili državni sekretar za sigurnosnu politiku Ministastva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sztaray, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i, u ime organizatora sajma, članovi Nadzornog odbora Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj Sulejman Hrvić i Izudin Ahmetlić te predsjednica Udruženja Saća Prnjavorac.

Zvanicama i izlagačima obratila se premijerka Amra Mehmedić, izrazivši zadovoljstvo kontinuiranim rastom sajma, koji je, kako je rekla, izrastao iz svojevrsne smotre postignuća privrede Tešnja u respektabilan regionalni privredni događaj, na kojem nastupa i veliki broj izlagača iz inostranstva.

Naš kanton ima brojne komparativne prednosti u odnosu na druge privredne regione u našoj zemlji, pri čemu mislim na saobraćajnu povezanost, snažno industrijsko naslijeđe, kvalitetnu radnu snagu i povoljan ekonomsko-geografski položaj. To su prepoznale i pojedine svjetske korporacije, koje posluju upravo u našem kantonu“, rekla je premijerka ZDK.

Naglasila je da Vlada ZDK svojim mjerama želi da kreira kvalitetan poslovni ambijent i pomogne jedinicama lokalne samouprave da grade i razvijaju poslovne zone. Ove godine Vlada je u budžetu Ministarstva za privredu opredijelila rekordnih 8,2 miliona KM – od toga 3,6 miliona za izgradnju i opremanje poslovnih zona. Preostalih 4,6 miliona KM namijenjeno je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta kroz set direktnih podsticaja i subvencija.

Naša namjera je pružiti podršku kompanijama da budu konkurentne na domaćem i stranim tržištima, a da jedinice lokalne samouprave kvalitetnom infrastrukturom budu spremne prihvatiti nove investitore. To je politika kojoj ostajemo dosljedni i zbog koje je Zeničko-dobojski kanton postao zamajac ekonomije Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine”, rekla je premijerka Mehmedić.

Istakla je da je sajam u Tešnja dobra prilika za predstavljanje poslovnog ambijenta u ZDK-u i postignuća ovdašnje privrede, zbog čega je i podrška sajmu najizdašnija do sada.

Vlada je pružila finansijsku direktnu podršku Udruženju privrednika “Biznis-centar” Jelah-Tešanj za organizaciju sajma, ali i kroz podršku nastupu naših kompanija na zajedničkom štandu zajedno sa Ministarstvom za privredu“, rekla je premijerka Mehmedić prilikom posjete delegacije Vlade štandu na kojem izlaže deset kompanija iz ovog kantona.

Zemlja partner 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj-BiH 2023 je Mađarska, a grad partner Grad Živinice. Centralna tema ovogodišnjeg sajma je “Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost”.

Izvor: Press služba ZDK