Besplatni mamografski pregledi u Poliklinici Medicom za žene s područja ZDK

FOTO: Zenicainfo.ba

Poliklinika Medicom u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane provodi besplatne mamografske preglede do kraja tekuće godine.

S ciljem pravovremene dijagnostike i adekvatnog zbrinjavanja i liječenja pacijentica sa sumnjivim promjenama, besplatni mamografski pregledi u Medicomu bit će omogućeni svim ženama starijim od 50 godina, koje imaju mjesto prebivališta na području ZDK i ovjerenu zdravstvenu knjižicu.

Karcinom dojke je najčešći uzrok smrti kod žena od svih karcinoma. Ukoliko se dijagnosticira u ranom stadiju, mogućnost izlječenja je 99 posto mišljenje je struke, za razliku od kasnih stadija, koji ovaj postotak smanjuju i do 10 posto. A redovni pregledi su ključ prevencije.

Najbolje bi bilo da se svaka žena počne na vrijeme kontrolisati kako bi se spriječio sam razvoj bolesti, a najveći rizici su kod žena starijih od 50 godina i još veći rizik za žene u periodu menopauze i postmenopauze. Iz tog razloga je procijenjeno da bi se skrining i kontrolni pregledi trebali obavljati jednom godišnje, a trebali bi početi od 50 godine. Kada su u pitanju, pozitivne porodične anamneze, odnosno imaju nekoga u porodici oboljelog od karcinoma, za njih je preporučeno da sa pregledima počnu od 35. godine starosti”, kazala je dr. Ajna Gračić, naglasivši da je mamografija preporučljiva jednom do dva puta godišnje.

Ajna Gračić

Mamografski pregledi su potpuno bezbolni i bez prethodne pripreme pacijenta, poručuju iz Medicoma, a mogu se obaviti svaki radni dan u ovoj poliklinici, uz prethodno dogovoren termin od 8 sati do 13:30 sati, bez uputnice, uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice.

Karcinom dojke, je zapravo, tumor koji ima najbolju prognozu, a uspješnost liječenja isključivo ovisi o ličnoj odgovornosti prema vlastitom zdravlju. Zato, učinite dobro djelo za sebe, Vašu majku, sestru, baku i obavite pregled na vrijeme”, poručuju iz zeničke Poliklinike Medicom.  (M. H.)