21. septembar – Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti

ADI – Svjetska organizacija za borbu protiv Alzheimerove bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokrenuli su Svjetski dan Alzheimerove bolesti 21. septembra 1994. godine. Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti uslijedio je šesnaest godina kasnije, s prvom kampanjom podizanja svijesti provedenom 2010. u 12 zemalja.

Prema izvještaju krovne Svjetske Alzheimer organizacije, svake tri sekunde neko u svijetu razvije demenciju, s gotovo 50 miliona ljudi je koji trenutno žive s tom bolešću širom svijeta. Možda je još alarmantnije to što se očekuje da će taj broj dostići 132 miliona do 2050. godine. Stoga je potrebna hitna reakcija država, institucija, cjelokupnog sistema, ali i nas samih. Od januara do septembra 2023. godine u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zenica registrovana su 43 pacijenta sa demencijom i to 14 muškaraca i 29 žena.

Osobe oboljele od Alzhajmerove, vaskularne i ostalih vrsta demencije u stvari gube svoju ličnu samostalnost, postaju ovisni o drugima, a s druge strane, također, kako njihovi članovi porodice također sami, boje se gubitka razuma. Jedno od osnovnih pitanja ili dilema, strahova sa kojima se suočavaju osobe koje žive sa oboljelom od demencije, dakle njihovi voljeni ukućani koji također trpe i fizički jer u prosjeku tri osobe je potrebno angažirati da bi se kvalitetno pobrinulo i ispunile sve one potrebe koje ima osoba oboljela od demencije, zatim emotivno se osjećaju pogođeni kada vide voljenu osobu, oca ili majku, budući da demencija pogađa većinom osobe starije od 65 godina, da likom jesu to oni ali ne vidite u njima one roditelje koje ste do tada poznavali“, rekao je za Zenicainfo.ba Tajib Babić, mr.sci. psiholog u Centru za mentalno zdravlje Zenica.

Alzheimerova bolest je neizlječiva i u zadnjim stadijima dovodi do potpune zavisnosti o drugima. Uslijed propadanja moždanih stanica, bolesnici gube kognitivne sposobnosti. Naglašen je gubitak pamćenja, gubitak orijentacije u vremenu i prostoru, nemogućnost izvođenja svakodnevnih aktivnosti i radnji.

Ovi bolesnici imaju izražen osjećaj bespomoćnosti i izgubljenosti. Briga o oboljelom od Alzheimera u potpunosti mijenja život čitave porodice, staratelja i zajednice te ih stavlja u vrlo težak položaj. Vrlo su rijetki slučajevi obiteljske pojavnosti Alzheimerove bolesti. Ako je jedan roditelj imao demenciju u dubokoj starosti (85 i više godina), rizik za razvoj demencije u djece je neznatno povećan. (T. B.)