21. septembra obilježava se 131. godišnjica organizovanog planinarstva u BiH

Davne 1892. godine, 21. septembar ostat će zapisan kao datum kada je u prisustvu tadašnjih visokih Vladinih činovnika, Lothar von Berks, plemeniti vitez Malteškog reda, pročitao po Zemaljskoj vladi odobrena pravila čime je osnovan bosanskohercegovački turistički klub u Sarajevu (Bosnich Herzegovinisher touristen verein in Sarajevo) što se ujedno smatra početkom organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačke planine su oduvijek bile inspiracija mnogima. Vijekovima su ljudi sa ovih prostora sa znatiželjom, strahom i poštovanjem hodili moćnim bosanskim gorostasima, pri tome uživajući u njihovoj ljepoti. To su bili naši prethodnici, sa svakim korakom učili i rasli te svojom borbom izgradili mnoge planinarske domove, obilježili brojne staze, ispenjali neispenjano, ispričali mnogo lijepih priča…i tako već punih 131 godinu, piše u rubrici „O nama“ na zvaničnoj web stranici Palninarskog saveza FBiH.

Prošle godine smo imali 130 godina organizovanog planinarstva u BiH. Ove godine brojimo 131. godinu i upravo u tom cilju smo i organizovali jednu veoma neobičnu planinarsku turu na planinu Treskavicu gdje nas je 135 članova Udruženja Azimuth 135 iz sela Rakitnica popelo na najviši vrh planine Treskavice, Malu Ćabu, na 2.086 metara nadmorske visine, a potom smo preko Velikog jezera, kao gorskog oka, jednog od nekoliko na toj planini, spustili se u selo Turovica sa druge strane planine. To je jedna od najposjećenijih tura što se tiče i samih ocjena za našu realizaciju i svakako ćemo je nastojati ponavljati i narednih godina“, rekao je Afan Abazović, turistički i planinarski vodič.

U povodu obilježavanja 131. godine organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini, PS FBiH organizuje jednodnevnu planinarsku turu na Vlašić, vrh Paljenik u subotu, 23.09.2023. godine. (T. B.)