Obilježen Svjetski dan čišćenja

Povodom 16. septembra, Svjetskog dana čišćenja, Udruženje građana “Ruke” i Let's Do It tim danas u BiH realizuju akciju čišćenja na prostoru naše zemlje, a lokalni koordinator ove akcije za prostor Zenice je Centar za mlade INPUT u našem gradu.

Tokom prijepodneva učesnici opve akcije u Zenici su čistili obalu rijeke Bosne, duž Bulevara Ezhera Eze Arnautovića, na potezu od zeničkog drvenog mosta do zgrade Lamele.

Cilj Svjetskog dana čišćenja nisu samo čistiji gradovi, parkovi i šume, nego je namjera učiniti i korak ka boljem upravljanju otpadom, te podizati svijest na svim nivoima o problemu otpada i hitnosti njegovog rješavanja. Namjera je i ujediniti aktiviste i lidere država učesnika u zajedničkoj misiji da spremno djeluju u budućnosti kako bi pronašli održiva rješenja za zajedničku, čistiju budućnost.

Ove godine Svjetski dan čišćenja obilježava se u 190 zemalja, a Let’s Do It tim Bosne i Hercegovine, uz pomoć lokalnih timova, danas čisti na više desetina lokacija širom naše zemlje. (Vesna J.)