Zenička predstava „Oslobodite umjetnike“ večeras na 11. internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatra „Juventafest“

FOTO: bnp.ba

Jedina bosanskohercegovačka predstava na 11. internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatra „Juventafest“ je predstava u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Oslobodite umjetnike“ autora i reditelja Nicka Teunissena.

Predstava je selektovana zajedno sa šest predstava  iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske. Selektorica ovogodišnjeg „Juventafesta“ je bila mlada bosanskohercegovačka dramaturginja Emina Omerović. Ovogodišnji „Juventafest“ će biti održan od 6. do 10. septembra u Sarajevu, a predstava „Oslobodite umjetnike“ će biti izvedena u četvrtak, 7. septembra u 20 sati u Pozorištu mladih Sarajevo.

Dramaturginja predstave Nedžma Čizmo o predstavi je napisala: „Predstava govori o skupini mladih ljudi kojima stiže informacija da se njihovo pozorište zatvara zbog loše financijske situacije i da, ako ga žele sačuvati, moraju impresionirati strane donatore, ‘zaslužiti’ finansijsku potporu. Djeca shvataju da, ako žele napredovati i sačuvati svoj teatar, prvo se moraju osloboditi zastarjelog sistema rada i redateljice koja ih ograničava u svemu. Drugim riječima – moraju se izboriti za svoju slobodu. Oponašajući odrasle, djeca organiziraju glasanje i odlučuju da se od tada u njihovoj grupi sve stvari rješavaju demokratskim putem. No, ubrzo, kao i odrasli, djeca ‘upadaju’ u ‘zamke demokratije’, koje dovode do međusobnih sukobljavanja.“

U predstavi „Oslobodite umjetnike“ igraju članice i članovi Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Farah Čišić, Ema Duraković, Sara Džanić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Amina Salihović, Evhad Sivac, Sara Subašić i Lajla Šarić. Za koreografiju su bile zadužene Farah Čišić, Sara Džanić, Dea Kalinić i Uma Nizamić, a za izradu maski Mensur Begičević.

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je prethodno uzela učešće na 2. „Juventafestu“ 2014. godine sa predstavom „Pozdravi nekog“ i na 9. „Juventafestu“ sa predstavom „Most“ 2021. godine.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica