Promovisano djelo “Sarajevski Armagedon” autora Nedžada Latića

FOTO: Zenicainfo.ba

“Sarajevski Armagedon” naziv je knjige koja je sinoć promovisana u Gradskoj biblioteci Zenica. Sa prisutnima na promociji družio se njen autor Nedžad Latić.

Ovo je neka moja publicistička biografija, novinarska, izbor mojih najznačajnijih tekstova iz moje mladosti, poslije 1983. godine i čuvenog procesa, rata u srednjoj Bosni, pošto sam ja bio u Zenici. Ima tu nekoliko velikih tema koje sam smatrao da treba obraditi na način da se kaže ili baci svjetlo na tu ideologiju stranke i ljudi koji su od 1983. godine, dakle Aliju Izetbegovića i ovo što ih zovu zatvorenički krug pa sve do danas, do trenutačnog stanja sa tom strankom i političkim bošnjačkim establišmentom”, kaže autor Nedžad Latić.

Naš sagovornik kaže da ga ponekad nazivaju insajderom, ali da se on u knjizi ponaša kao svjedok povijesti naše bošnjačke, dominantne.

Pola stoljeća svjedočim o akterima i kreatorima te politike. To su moji najbitniji segmenti”, dodaje Latić.

Zbog načina na koji pište, kako kaže stekao je imidž disidenta, oponenta zato što se distancirao od establišmenta, ali ne i od ideje o kojoj piše jer je ona u njegovim prsima i ona nema alternative.

Tu ideju su zarobile dvije pogane ideje, korupcija i vjerski radiklalizam. Te dvije stvari su ubile autentičnost ove ideje, slobodarske ideje koja je srušila komunizam i koja je organizovala otpor u agresiji i zbog toga ona sada ne može odgovoriti jer nema snagu zbog ove dvije otrovcnice koje je dave. Ja sam o tome pisao i zbog toga me ne vole”, zaključio je Latić. (N. G.)