Podrška gradonačelnika RK Čeliku za takmičenje u Premijer ligi BiH

Predsjednika Rukometnog kluba Čelik, novog premijer ligaša BiH u rukometu, Paneta Škrbića, primio je u svom kabinetu gradonačenik Zenice Fuad Kasumović. Tema sastanka je bila plasman i nastup RK Čelika u Premijer ligi BiH.

Rukometaši Čelika su, naime, na ovom sastanku dobili punu podršku gradonačelnika da nastave sa pripremama i da se takmiče u Premijer ligi BiH koji plasman su izborili nakon pet godina žestoke borbe na terenu.

Posljednjih dana nad RK Čelikom su se bile nadvile crne slutnje, da zbog nedostataka finansijskih sredstava napustimo Premijer ligu BiH i vratimo se u Prvu ligu Federacije. Zato sam zatražio sastanak kod gradonačelnika Fuada Kasumovića i sada su sve dileme otklonjene: RK Čelik nastavlja pripreme i ide u takmičenje u Premijer ligi BiH. Gradonačelnik Kasumović je obećao punu podršku klubu, tako da sada možemo mirnije raditi i spemati se za takmičenje u najvećem rukometnom takmičenju u državi“, izjavio je Pane Škrbić, predsjednik RK Čelika.

RK Čelik to zaslužuje

Gradonačelnik Fuad Kasumović je obećao da će preduzeti sve da se iznađu sredstva za nastavak takmičenja Čelika u Premijer ligi BiH, kako kroz pomoć nekih kompanija RK Čeliku, tako i kroz rebalans budžeta grada koji se očekuje u toku ovog mjeseca.

RK Čelik je jedini klub u gradu koji se ove godine plasirao u Premijer ligu BiH i zato zaslužuje punu podršku Gradske uprave. Pane Škrbić je u tri navrata dugogodišnji predsjednik kluba, koji je u ovaj klub ugradio maksimalan trud, rad, znanje i svoj novac da klub ostane, opstane i raste. Zato RK Čelik i Škrbić zaslužuju moju i podršku Grada. Očekujem da i ostali sportovi u Zenici krenu snažnijim putem napretka i imaće moju podršku. Sportisti su veliki amabasadori našeg grada u državi i svijetu i ja ću ga ubuduće podržavati sa sve više i više sredstava u skladu sa mogućnosima Grada. Ja sam inače planirao da kroz rebalans budžeta sportu ove godine dodamo još 250 hiljada KM, od čega će  dio pripasti rukometašima Čelika“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Inače, potvrđen je raniji dogovor sa RK Čelikom da gradonačelnik Kasumović bude pokrovitelj velike ,,fešte’’ rukometaša Čelika ,,crno-crveno veče’’, povodom plasmana u Premijer igu BiH i obilježavanja 73 godine postojanja RK Čelika. Tada će, između ostalog, biti promovisana prva himna jednog rukometnog kluba u našoj državi. Autor himne je poznati zenički kantautor i bivši član i autor muzike i teksta poznate grupe Nemoguće vruće, Asmir Spahić Spaha.

Klubovi od važnosti za Grad

Na kraju susreta gradonačelnika Kasumovića sa predsjednikom Škrbićem, gradonačelnik je ponovio svoju ideju u smislu razvoja vrhunskog sporta u Zenici: da Gradska uprava svojom odlukom izdvoji tri-četiri kluba od posebnog interesa za Grad, kao što su NK Čelik, RK Čelik, KK Čelik, koji ne bi išli na javne pozive za dodjelu sredstava, već bi im se sredstva  izdvajala direktno iz budžeta. Ta ideja koju primjenjuju mnogi gradovi BiH i šire je podržana i od strane RK Čelika.