Zeničani na vrhu Triglava

Planinarska grupa BiH Exploreri (planinarsko-sportsko društvo Poštar-Zenica), jučer (02.09.2023.) je uspješno realizovala uspon na  planinski vrh Triglav.

Ekspedicija od 20 iskusnih planinara je po veoma lijepom vremenu realizovala zahtjevnu planinarsku turu od 35 kilometara i 15 sati pješačenja. Planinarenje je bilo otežano pogotovo na dijelovima koji su najopasniji( sajle) zbog prisustva velikog broja planinara iz cijelog svijeta. Jučer ih je bilo hiljade. Bez obzira na sve izazove uspjeli smo u našem cilju-usponu na jednom na najposjećeniji planinarskih vrhova na svijetu TRIGLAV.

Tom prilikom smo na samom vrhu fotografisali sa banerom na kojem se nalazi simbolična poruka podrške i solidarnosti Republici Sloveniji i slovenskom narodu iz prijateljske Bosne i Hercegovine.

Republika Slovenija je  prijatelj Bosne i Hercegovine. Kada je na BiH izvršena agresija devedesetih godina država Slovenija i slovenački narod je bio solidaran sa BiH. I mi smo željeli na simboličan način kroz poruku “Bosna i Hercegovina će uvijek biti uz Sloveniju. Želimo vam brz oporavak od poplava. Vaši prijatelji iz Bosne i Hercegovine”, da iskažemo podršku i saosjećanje u vezi nedavnih prirodnih nepogoda koje su pogodile Sloveniju.

Žao nam je zbog ljudskih gubitaka kao i zbog velike materijalne štete koje su bile posljedica razornih poplava. Želimo Vam brz oporavak i  prosperitetan i sretan život u vašoj prelijepoj domovini Sloveniji. Simbolična poruka je upučena od nevladine organizacije Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH koja godinama radi na jačanju veza između BiH i prijateljskih država, planinarsko-sportskog društva Poštar iz Zenice čija je planinarska grupa BiH Exploreri realizovala uspon na Triglav i društveno-odgovorne kompanije Zenko-Zenica koja nam je napravila baner i donirala ga.