Zenički rudari spremni obnoviti proizvodnju i već sutra sići u jamu ‘Raspotočje’

Samostalni sindikat Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja “Zenica”, a nakon saznanja da im je Uprava Elektroprivrede BiH na današnjoj sjednici odobrila vanredno plaćanje dijela ugovorenih iznosa uglja u iznosu od 7,4 miliona KM, zatražit će od direktora Mensura Hukića da ukine odluku o privremenom prekidu proizvodnje u jami “Raspotočje” – potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata Elvedin Avdić.

Zenički rudari su 25. jula obustavili proizvodnju, a dva dana kasnije direktor Hukić donio je odluku o privremenom prekidu rada.

Tražit ćemo od našeg direktora da ukine aktuelnu odluku i donese novu, o ponovnom početku rada, i pozove radnika na posao, ali i uz primjenu svih mjera koje su propisane Zakonom o rudarstvu Federacije BiH. To znači da danas neće biti moguće obnoviti proizvodnju, koja će, vjerovatno, početi sutra“, najavljuje Avdić.

Odobreni iznos od 7,4 miliona KM bit će dostatan za izmirenje junske i julske plaće za zeničke rudare, ali i za deblokadu računa poduzeća.

Zenički se rudnik, za odobreni avans, obavezao da će uspostaviti radni proces te mjesečno proizvoditi 35.000 tona uglja, koji će predati u Termoelektranu Kakanj.

Fena.ba