Predsjedavajući Kovačević i premijerka Mehmedić čestitali Dan Zeničko-dobojskog kantona

Dejan Kovačević

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Dejan Kovačević i premijerka Amra Mehmedić uputili su čestitku za 29. avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona u kojoj se navodi:

„Poštovane građanke i građani,

danas je Dan Zeničko-dobojskog kantona. Ban Kulin je 29. avgusta 1189. godine izdao dubrovačkom knezu povelju kojom mu je garantovao slobodu trgovine u Bosni. Povelja je najstariji očuvani pisani dokument i potvrda bosanske državnosti. Zato ovaj datum od 2013. godine slavimo kao Dan Kantona.

Povelja je dokaz da je Bosna u 12. vijeku bila država sa uređenim institucijama. Danas, devet vijekova kasnije, institucije imaju još veći značaj, jer su u sistemu parlamentarne demokratije institucije ključne za funkcionisanje pravne države, koja je zasnovana na vladavini zakona i prava.

Zato je obaveza svih nas koji obnašamo dužnosti u vlasti da čuvamo institucije i da se borimo da svi građani imaju jednaka prava i kvalitetne uslove za život. To je i prioritet aktuelne skupštinske većine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, što su pokazale konkretnim mjerama i razvojnim projektima širom našeg kantona.

Poštovane građanke i građani, uz iskrene čestitke za Dana Kantona, pozivamo vas da zajedno nastavimo čuvati i jačati državu i njene institucije kako bi Zeničko-dobojski kanton ostao zamajac ekonomskog razvoja Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine, kanton sa kvalitetnim ambijentom za biznis, privlačan za ulagače i mjesto sa sve boljim uslovima za ugodno življenje.“

Izvor: Press služba ZDK