Obilježena godišnjica Povelje Kulina bana

Prigodnim programom u Zenici je danas obilježena 834. godišnjica od nastanka Povelje Kulina bana, ali i Dan Zeničko-dobojskog kantona, koji je i posvećen ovom najstarijem sačuvanom pisanom spomenu Bosne i Hercegovine.

Program je održan u parku Kulina bana, a organizovao ga je Forum građana Zenice.

Povelja, koju je bosanski srednjovjekovni vladar Kulin izdao Dubrovčanima na današnji datum 1189. godine, jedan je od najznačajnijih dokumenta u bosanskohercegovačkoj historiji, jer se radi o najstarijoj bosanskoj ispravi, pisanoj bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. Ona potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru, jer iz njenog sadržaja lako se može uočiti da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara.

Povelja Kulina bana ima veoma veliki značaj za historiju naše države BiH, jer ona predstavlja dokument, koji svejdoči o dugatrajnosti postojanja države Bosne, te u vremenu kada se vrše razni ataci na nju mi imamo jedan veoma važan historijski dokument, koji svjedoči o vremenu kada je postojala Bosanska država sa svojim vladarem, vojskom, svojim notarijatom i svim onim što čini jednu državu“, ističe i zenički magistar historije Vernes Menzilović.

Forum građana Zenice od 2003. godine dva puta godišnje se prisjeća lika i djela Kulina bana, a njegova Povelja nama je veoma bitna, jer predstavlja zvanični dokument, koji je zvanična bosanska vlast uputila prema drugoj zvaničnoj državi, u ovom slučaju Dubrovniku“, kaže Mirsad Mujkić, predsjednik Foruma građana Zenice, napominjući da im je obilježavanjem ovog datuma cilj istaći njegov značaj te afirmisati srednjovjekovnu Bosnu.

U današnjem programu posvećenom godišnjici nastanka Povelje Kulina bana učestvovao je zenički mješoviti hor „Art Sonore“ te Sabina Kulenović, glumica BNP-a u Zenici. (V. J.)