Predstava “Državni lopov” slavi 18. rođendan izvedbom u 18 gradova

Nastala iz dječačke inicijative, u želji za igranjem i glumom tadašnjih mladih studenata, sada već priznatnih i uspješih glumaca, predstava „Državni lopov“ je dokaz da kada nešto vrijedi i kada je nešto dobro traje godinama. Ove godine predstava slavi svoje punoljetstvo te su pripremili bogat rođendanski program.

Predstava je nastala iz mladalačke inicijative te iz ljubavi prema sceni i glumi. Kada su je stvarali, nisu ni slutili da će doživjeti 18 godina igranja.

I napravili smo predstavu „Državni lopov“. Tada smo mi mislili da ćemo je odigrati tri, četiri, pet, maksimalno deset puta i da će to biti ugašena predstava kao što biva sa većinom. Međutim, ispostavilo se da smo napravili odličnu predstavu, predstavu koja je iz godine u godinu rasla i onako krenuli su, uslijedili su pozivi, prvo iz susjednih gradova pa onda malo šire, a evo danas, 18 godina kasnije to se već proširilo na nekih 20-tak susjednih država svijeta i zaista smo ponosni na to“, kazao je Nusmir Muharemović, glumac iz predstave „Državni lopov“.

„Državni lopov“ je nastao prije 18 godina u Centru za kulturu Zavidovići, a u prvoj postavci su igrali Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić i Ifran Kasumović. Tokom 18 godina postavka se djelimično mijenjala te je u predstavi igrao i glumac Nerman Mahmutović.

Mirza Mušija je u predstavi posljednjih osam godina, tada je Adem Smailhodžić otišao u Beč i tamo nastavio svoj život, svoje školovanje. Poslije toga, vratio se u BiH. Međutim, Mirza je tu uskočio, super se uklopio i onda smo nekako nastavili u toj postavi. Iskreno, moja je želja da jednog dana sve one koji su bili nekako dio te predstave sjedinimo u toj predstavi da odigramo možda za dvadesetu godišnjicu. Moram da napomenem da je u jednom trenutku i glumac Nerman Mahmutović, glumac Narodnog pozorišta iz Sarajeva bio dio te predstave i ja bih iskreno volio da 20. rođendan proslavimo i koliko je to pet glumaca na sceni“, istakao je Muharemović.

A 18 godina igranja zaslužuje veliku proslavu. Svoje punoljetstvo će proslaviti tako što će predstavu odigrati 18 puta u 18 različitih gradova.

Počinjemo 22. augusta u Trebinju, poslije toga smo 24. u Brezi, onda smo 8. septembra u Donjem Vakufu i nakon toga idu Zenica, Sarajevo, Tuzla, Gornji Vakuf, Busovača, Fojnica, Žepče, Odžak, Ljubuški i Orašje“, naveo je za kraj razgovora za Zenicainfo.ba Nusmir Muharemović.

Predstavi želimo sretan rođendan, još mnogo igranja, gostovanja, festivala i nagrada. (A.S.)