Objavljena četiri javna poziva za unaprjeđenje konkurentnosti privrede ZDK

Na prostoru ZDK aktuelna su četiri nova javna poziva, koja je objavilo kantonalno Ministarstvo privrede 9. avgusta, a odnose se na dodjelu sredstava za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata na teritoriji ZDK.

Objavljeni su javni pozivi za dodjelu finansijskih sredstava za razvoj konkurentnosti privrede kroz investiranje u opremu, obuku radne snage, promocije i sajmove, standarde i kontrolu kvalitete, te patente, u ukupnom iznosu sredstava od 1 milion i 359.960 KM, zatim za subvencioniranje investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, u iznosu od pola miliona maraka, potom za subvencioniranje administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata, u iznosu sredstava od 250.000 maraka, te javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje, odnosno regresiranje, kamata po kreditima odobrenim u 2021, 22. i 23. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK-a u ukupnom iznosu sredstava od 10.000 KM.

Ministar privrede ZDK, Samir Šibonjić, kaže da kantonalna Vlada i ovo Ministarstvo ostaju čvrsto opredjeljeni da privredu ZDK-a učine još konkurentnijom i spremnijom za tržišne utakmice, na domaćem i ino tržištima, ističući da je privreda ovog kantona pokretač razvoja Bosne i Hercegovine, te da ovo Ministarstvo želi dati svoj doprinos njenom jačanju.

-Osim malih i srednjih preduzeća, ovaj put u mjere poticaja uvršteni su i obrti. Možda se premalo pažnje daje upravo obrtima, ali u njima je zaposlen veliki broj radnika, koji svakodnevno isporučuju izvanredan kvalitet u vidu proizvoda ili usluga. Posebno mjesto imaju svi oni, koji daju svoj doprinos za razvoj poduzetničke kulture, kao i tradicionalnih zanata. Ovo je samo dio sveobuhvatnog programa unapređenja konkurentnosti privrede našeg kantona, koji osim subvencioniranja privrednih subjekata, predviđa i investiranje u postojeće i izgradnju novih privrednih zona – rekao je ministar Šibonjić.

Ministarstvo privrede ZDK-a poziva privredne subjekte, koji ispunjavaju uslove da se u što većem broju prijave na javne pozive i ostvare pravo na podsticaje.