MUP ZDK: Tokom ove godine registrovano 117 slučajeva prosjačenja djece i odraslih

Problem prosjačenja na našim ulicama izražen je kako u cijeloj državi tako i na području Zeničko dobojskog kantona.

Samo u prošloj godini registrovano je 226 prekršaja koji se tiču prosjačenja te je takav trend nastavljen i u ovoj godini kada smo registrovali 117 slučajeva prosjačenja odraslih i djece, potvrdio je Elvedin Fišek, portparol MUP-a Zeničko dobojskog kantona.

“U odnosu na ranije godine došlo je do blagog povećanja broja prosjačenja što ukazuje na to da se svi od policije, nevladinih i društvenih organizacija pozabavimo uzrocima pojavljivanja ovog problema obzirom da kroz poslove koje obavljamo kao policijski službenici možemo zaključiti da u genezi problema stoji organizovano prosjačenje”, pojašnjava Fišek. Zakonom o javnom redu i miru je zabranjeno prosjačenje. Kazne su od 150 do 400 KM do dugogodišnjih zatvorskih kazni ukoliko se utvrdi da je riječ o krivičnom djelu trgovine ljudima. “Mi smo na području našeg kantona u 2021. godini imali jedan slučaj dokumentovanja organizovanog oblika trgovine ljudima kroz navođenje na prosjačenje djece na području Zenice i drugih gradova Zeničko dobojskog kantona. Drago nam je što je Sud prepoznao taj problem i tu grupu kaznio višegodišnjom zatvorskom kaznom”, objašnjava portparol MUP-a Zeničko dobojskog kantona.

Elvedin Fišek

Problemu prosjačenja moramo multisektorski pristupiti. Policija je represivni organ i možemo djelovati preventivno na način da inicira ili da učestvuje u toj sistemskoj borbi prosjačenja i već godinama to mi i radimo. Uz prosjačenje uglavnom idu i drugi oblici devijantnog ponašanja od „džeparenja“ do grubog ponašanja. Stoga, poruka građanima da davanjem novca osobama koje prose na ulicama moramo biti svjesni da nesvjesno podržavamo takvo ponašanje. Pozivam građane da novac podijele osobama koje su u stanju socijalne potrebe ili nekim organizacijama, kazao je Elvedin Fišek, portparol MUP-a Zeničko dobojskog kantona. (B.D.)