EKO FORUM: Zahtjev za provjeru usklađenosti projekta “Toplana Zenica” registrovan u EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD je registrovala zahtjev Eko foruma Zenica za provjeru usklađenosti projekta “Toplana Zenica” sa politikama banke.

Eko forum Zenica je 07.05.2023. godine pokrenuo žalbeni postupak pred nezavisnim mehanizmom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za provjeru usklađenosti projekta “Toplana Zenica” sa ekološkim politikama banke, a za koji je banka 2018. godine odobrila kredit u iznosu od 18 miliona eura. Nakon više odgađanja, nezavisni mehanizam za žalbe je prihvatio aplikaciju  Eko foruma Zenica i započet je proces provjere.

To znači da mi pokušavamo sada ispraviti ono što Ministarstvo, federalno, okoliša i turizma nije uradilo u postupku izdavanja okolinskih dozvola. Oni su posebno dali dozvolu za Toplanu, a posebno za ArcelorMittal iako je to jedinstvena cjelina. Mi sad pokušavamo iskoristiti autoritet banke koja je dala kredit ArcelorMittalu ili Toplani, oko toga se još uvijek sporimo, za izgradnju objekta koji bi treabo biti „zeleni“, koji bi trebao biti ekološki prihvatljiv. Međutim, Toplana bez Koksare jednostavno ne postoji, nema svoju svrhu.  Mi sad pokušavamo iskoristiti autoritet banke da stupimo u kontakt sa centralom ArcelorMittala, sa njihovim rukovodstvom koje dononsi odluke, ne ovdje u Zenici, nego u Luksemburgu ili u Londonu, uz autoritet banke kako bismo ih natjerali da investiraju u smanjene emisija iz Koksare da bi onda i Toplana zaista bila ekološki prihvatljiva kao što se predstavlja u javnosti “,  rekao je Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Suština žalbe Eko foruma upućene EBRDu je u činjenici da se projekat Toplana tretira kao ekološki prihvatljiv, iako se za proizvodnju energije koristi gorivo, koksni plin, koji se proizvodi u ekološki neprihvatljivom postrojenju, bez filtera i sa velikim količinama nekontrolisanih emisija kancerogenih zagađujućih materija u zrak. Detalji o ovom žalbenom procesu dostupni su na web stranici banke: www.ebrd.com  (T.B.)