Jelić: Reforma sistema socijalne zaštite u FBiH u fokus stavlja smanjenje siromaštva

U okviru javne rasprave s ciljem detaljnog upoznavanja predstavnika sektora socijalne zaštite s područja ZDK,  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u partnerstvu sa UNICEF-om  BiH u sjedištu ZDK  promovisali su Strategiju razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u Federaciji BiH za narednih sedam godina. 

Snažan fokus ove Strategije je na inkluziji marginaliziranih grupa i borbi protiv siromaštva, a ovim dokumentom se podrazumijeva uređivanje oblasti socijalnih usluga na jedinstven način, definiranje standarda pod kojima se one pružaju, kao i pružanje usluga i modalitet finansiranja.

„Što se tiče same Strategije ona ima tri ključna strateška cilja, a to su smanjenje siromaštva i ublažavanje posljedica siromaštva, osnaživanje i ubrzanje inkluzije marginiliziranih pojedinaca, ali i jačanje institucija, centara i službi za socijalni rad i drugih socijalnih ustanova i organizacija“, kazao je Zlatko Jelić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Ovaj dokument naglašava potrebu reforme sistema socijalne zaštite u Federaciji BiH, posebno na unaprjeđenju sistema socijalnih usluga, ustanova, hraniteljstva, kao i socijalnog rada i psihološke djelatnosti s obzirom da trenutna rješenja nisu u skladu sa postojećim potrebama.

Prema riječima ministra Jelića tokom javne rasprave izraženo je zadovoljstvo svih aktera koji su učestvovali i nekim dijelom bili uključeni u izradu ovog dokumenta.

„Moram da istaknem zadovoljstvo što je predstavnik Ministarstva za rad , socijalnu politiku i izbjeglice ZDK imalo predstavnike pri izradi ovog strateškog dokumenta, jer inače kada se izrađuju ovi jako bitni dokumenti, zaobiđe nas Federalna Vlada, odnosno ministarstva, tako do mi dobijemo strategije u formi prijedloga“, naglašava Jelić.

Jelić ističe da bi se ova Strategija trebala početi primjenjivati nakon održavanje javnih rasprava  i usvajanja, nakon čega slijedi usklađivanje programa rada i propisa svih nivoa vlasti u FBiH.

Socijalna prava su jedno od temeljnih ljudskih prava i imaju glavnu ulogu u osiguranju ljudskog dostojanstva za sve osobe, pa ostaje nada da će i ova Strategoija u toku svoje pripreme i poslužiti svojoj svrsi, a to je vraćanje dotojanstva i smanjenje siromaštva naših sugrađana u potrebi. (M.H.)