Gradska uprava i mještani zajednički realizuju projekat proširenja puta za Klopče

Uska ulica, koja vodi od Bistua Nove do zeničkog naselja Klopče i tamošnje džamije, godinama je pravila dosta teškoća mještanima, jer nema dovoljno prostora i automobili se teško mimoilaze, autobusi i kamioni za odvoz otpada otežano saobraćaju, a pješaci ugroženi takvom situacijom, a sve to postaje još veći problem u zimskim uslovima.

Zato su mještani, dogovorom i slogom, odlučili zajednički riješiti ove teškoće i proširiti put, a u pomoć im je pritekla i Uprava Grada Zenica, zbog čega ih je danas posjetio i gradonačelnik Fuad Kasumović.

“Ovu pozitivnu priču inicirala je MZ Klopče i njeno stanovništvo i mi smo se dogovorili i međusobno solidarisali – neko sredstvima, a neko će pomjeriti svoju ogradu, a sve u zajedničkom interesu kako bismo proširili ovu ulicu u dužini od oko kilometar i 400 metara”, navodi Sefedin Hrustić, predsjednik MZ Klopče.

Istovremeno ističe da je ova Mjesna zajednica prostorno jedna od najvećih na teritoriji Grada Zenica i broji oko 6.500 stanovnika, a sam put, kojeg proširuju žila je kucavica, kuda saobraća i autobus.

“Ovo će za nas biti ostvarenje našeg sna i mi zato ove radove, koji su u toku,  zovemo generacijski projekat u našoj Mjesnoj zajednici, u koji smo se svi uključili”, naglašava predsjednik MZ Klopče.

“Zahvaljujem se prvo mještanima, koji su dozvolili pomijeranje vlastite ograde, jer nismo išli u eksproprijaciju, nego su oni dobrovoljno dali dio svog zemljišta u inetresu proširenja ove ulice, a uz to ćemo dosadašnji kanal, koji je sužavao cestu, ucijeviti i put prošiti i asfaltirati da ljudi mogu doći svojim kućama lakše i sigurnije”, ističe Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, napominjući da Gradska uprava finansirati potrebne radove. (V.J.)