Šta čitati ovoga ljeta?

Ljeto je idealno godišnje doba za odmor, uživanje i čitanje zanimljivog štiva. U Gradskoj biblioteci Zenica ljubitelji književnosti mogu pronaći oko 40.000 zanimljivih naslova.

Sudeći prema potražnji u Gradskoj biblioteci Zenica, beletristika je konstanta je ljetnog književnog ukusa. Pored beletristike, ovoga ljeta čitaocima je zanimljiv roman „Idiot“ Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Međutim ove godine su nam se pojavili neki stari pisci koji su pomalo bili zaboravljeni, tako da se čita Dostojevski, posebno roman „Idiot“ koji nije inače popularan, najpopularniji njegov roman, ali to je jedna od karakteristika ovoga ljeta. Kao i prošlog ljeta čita se dosta Elif Šafak, još ne jenjava potražnja za njenim romanima“, istakao je Nermin Ormanović, direktor Gradske biblioteke Zenica.

Nermin Ormanović

Pored Šafak i Dostojevskog, izvadaju se naslovi Dževada Karahasana, za kojeg su čitaoci naročito zainteresirani nakon njegove smrti, jer je opće poznato da cijenimo domaće pisce kada nisu više tu. Pored naslova ovih pisaca, izdvajaju se novi naslovi Elene Ferrante.

Pa ono što bih preporučio, a zaboravio sam to reći, to su knjige Elene Ferrante. Međutim, dosad je bilo uobičajeno da se čitaju njen serijal sa „Genijalnom prijateljicom“ koji je započeo, ali ove godine neki drugi njeni romani su u žiži“, dodao je Ormanović.

U bogatom književnom opusu Gradske biblioteke Zenica svako za svoj ukus može naći zanimljivu literaturu, a ljetni period treba se iskoristiti za bogaćenje vlastitog rječnika, kulture i znanja. (A.S.)