Zenički rudari se razočarani vraćaju sa protesta u Sarajevu

Oko 12 i 30 okončani su protesti rudara ispred sjedišta Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu, organizovani zbog nepoštivanja Sporazuma o isplati plate za maj i juni zaposlenima u Zavisnom društvu Rudnik mrkog uglja Zenica,koji je potpisan 3. jula tekuće godine.

Predsjednik Sindikata zeničkog rudnika, Elvedin Avdić je potvrdio da je protest oko 500 zaposlenih iz svih rudnika iz sastava Koncerna okončan i da se niko iz Elektroprivrede BiH nije obratio okupljenim rudarima.

“Vraćamo se kući bez rezultata”, kazao je razočarani Avdić.

Grupa zeničkih rudara prošle sedmice protestom u jami Raspotočje iskazala je nezadovoljstvo kašnjenjem u isplati plate za juni i nakon dva dana i noći izašla je iz objekta, ali nije došlo do rješenja ovog problema.

Zbog aktuelne situacije u ovom Rudniku,u Zenici je prošle sedmice vanredno zasjedao i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, pozivajući federalnog premijera i resornog ministra na hitnu reakciju.

No, ni nalog federalnih zvaničnika prema Upravi Elektroprivrede BiH nije rezultirao pozitivnim ishodom, zbog čega je danas i održan protetni skup u Sarajevu. (Š.B.)