Obilježena 80. godišnjica boravka Josipa Broza Tita u Šerićima

U selu Šerići boravio je Josip Broz Tito u augustu 1943. godine.

SUABNOR – Saveza udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata ZDK, UABNOR – Udruženje antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Grada Zenica i Muzej Grada Zenica obilježili su 80. godišnjicu prijelaza preko rijeke Bosne i boravka u Šerićima druga Tita i Vrhovnog štaba. U prostorijama muzeja o ovom događaju govorili su Hikmet Krkalić, profesor istorije, Taib Šikalo, učitelj u penziji i predsjednici udruženja iz Zenice Jasmin Dedić i Sretko Radišić. Šta je bio razlog Titovog prelaska rijeke Bosne  u ovom dijelu Bosne i Hercegovine za Zenicainfo govori Hikmet Krkalić, profesor historije u Prvoj gimnaziji u Zenici.

Tito je prešao rijeku Bosnu, išao u Centralnu Bosnu išli su prema Jajcu, išli su prema zapadnoj Bosni. To što su baš tu izabrali da pređu odluka je donešena par dana ranije. U stvari odluku je donio Vrhovni štab naredbama Prvoj proleterskoj diviziji odnosno dijelovima te divizije, nekim brigadama i Vrhovni je štab tada izabrao, Tito je izabrao da u zapadnu Bosnu dođe sa Prvom proleterskom brigadom“,  rekao je Hikmet Krkalić, profesor historije u Prvoj gimnaziji u Zenici.

Taj prelazak rijeke Bosne i prolazak kroz Šeriće ne treba gledati previše lokalno jer je to prelomna godina u istoriji narodno-oslobodilačkog pokreta, kađe profesor Krkalić.

Znači te godine, tu se zanemaruje još par detalja, već ranije nešto u okolini Kladnja, zapravo u samom Kladnju, nakon što je Četvrta crnogorska brigada uzela taj grad iz ruku Avdage Hasića i njegovih ustaša, onda su, tu je Vrhovni štab imao jedan značajni susret sa drugovima, kako oni to kažu, iz Bosne, sa Avdom Humom i Rodoljubom Čolakovićem. Tu je donešena odluka, zapravo na jednom neformalnom sastanku, da se ide na ZAVNOBiH da se ide znači na formiranje Bosne i Hercegovine kao ravnopravne republike u sastavu buduće države“, rekao je Hikmet Krkalić, profesor historije u Prvoj gimnaziji u Zenici.

Nekad su se organizovali pohodi u Šeriće i išlo se u obilazak mjesta i kuća gdje je boravio Tito i Vrhovni štab. Nažalost danas toga više nema, ali su ostali pisani dokumenti, sjećanja i priča o tom događaju koja se prenosi s koljena na koljeno istakao je Sretko Radišić u uvodnom izlaganju na današnjoj tribini. (T.B.)