Pčelari nezadovoljni ovogodišnjim prinosima meda

Ovogodišnji prinosi meda na našem prostoru prilično su mali i znatno su manji od prošlogodišnjih, te čak i 90 posto naših pčelara još nije izvrcalo ni gram meda”, potvdrio nam je Mirsad Muračević, potpredsjednik zeničkog Udruženja pčelara „Eko pčela“, koji se pčelarstvom bavi već 18 godina, a trenutno ima oko 50 pčelinjih društava.

Razlog ovogodišnjih loših prinosa meda, kako navodi, bile su klimatske odnosno vremenske promjene, jer kada su pčele i njihova društva u proljeće trebale da se razvijaju padale su dugotrajne kiše, koje su sprječavale vegataciju i pčelama unos polena i nektara.

“Kiše su dugo padale, dva i dva i po mjeseca, a i druge vremenske nepogode umnogome su uticale na razvoj pčela i prinose meda, a sada kada se vrijeme proljepšalo vegetacija na našem području više ne daje polen i nektar, jer je cvjetanje livada i šuma prošlo”, pojašnjava  potpredsjednik zeničkog Udruženja pčelara „Eko pčela“.

Što se tiče poticaja za pčelare na ovom teritoriju, kaže naš sagovornik, isplaćeni su poticaji od Grada Zenica, na čemu su pčelari zahvalni, dok sa nivoa kantona i Federacije BiH još nisu i ne znaju da li će ih biti ove godine. (V.J.)