Na Smetovima obilježen Dan antifašističkog ustanka naroda BiH

U organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Zeničko dobojskog kantona /SUABNOR/ i Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata /UABNOR/ Grada Zenica, danas je na Smetovima priređen program obilježavanja 27. jula-Dana antifašističkog ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Delegacije Grada Zenica i Ministarstva za boračka pitanja ZDK,boračkih udruženja i organizacija iz više gradova srednje Bosne,političkih stranaka i drugih udruženja položile su cvijeće na spomenik poginulim borcima Zeničkog partizanskog odreda i na spomen obilježje 303. Viteške brigade.

O značaju ovog datuma govorili su zenički gradonačelnik, Fuad Kasumović,predsjednik SUABNOR-a ZDK, Sretko Radišić,predsjednik UABNOR-a Grada Zenica, Jasmin Dedić,kao i mladi antifašista Haris Telalović.

Uz čestitke koje je uputio svim građanima,gradonačelnik Fuad Kasumović je poručio da je važno da mladima prenosimo šta se to dešavalo u periodu 1941-1945 i 1992-1995. godine.

-Ovo su veoma bitni periodi u hiljadugodišnjoj historiji BiH koje mi moramo njegovati,kazao je gradonačelnik Kasumović.

-Nastavljamo naše aktivnosti da utičemo da se vraća međunacionalno povjerenje i da utičemo da duh antifašizma svojim uticajem učini da BiH ima perspektivu i u to ne sumnjamo,izjavio je Sretko Radišić,predsjednik SUABNOR-a ZDK.

U okviru programa na Smetovima održan je i čas historije u okviru kojeg je o 27. julu-Danu antifašističkog ustanka naroda BiH govorio prof. Hikmet Krkalić. (Š.B.)