Sindikat rudnika FBiH traži od premijera i Vlade FBiH da se hitno uključe u rješavanje aktuelne problematike

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je sa današnje vanredne sjednice ,održane u Zenici,uputilo zahtjev federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i resornom ministru,Vedranu Lukiću, da se zbog specifičnosti stanja u Rudniku mrkog uglja u Zenici i svih opasnosti koje proizvodi jedno takvo stanje pod hitno uključe u prevazilaženje navedenog stanja.

Grupa od 30-tak rudara je već drugi dan u jami Raspotočje i ne želi napustiti jamske prostore, u znak protesta zbog kašnjenja u isplati junske plate,odnosno kršenja sporazuma o načinu isplate plate za maj i juni tekuće godine u vrijeme trajanja „radničkog neposluha“,koji su Zavisno društvo i Sindikat zaključili 3. jula.

Rudnik Zenica je sa ukupno oko 830 uposlenih prije mjesec dana ostao na samo jednom proizvodnom kapacitetu, jami Raspotočje,nakon što je privremeno zatvorena Stara jama a radnici ovog pogona su preraspoređeni u Raspotočje.

-Stanje u Rudniku Zenica je jako specifično,nosi sa sobom niz opasnosti a koje mogu uticati na sigurnost i zdravlje jednog dijela radnika,te kao takvo zahtijeva hitnu reakciju,navodi se u zahtjevu federalnim zvaničnicima.

-Sporazum o isplati plate,na kojem su insistirali iz vladajućeg društva, Koncerna Elektroprivrede BiH, a koji smo mi prihvatili, sada ispada da nije važeći,izjavio je Elvedin Avdić,predsjednik Sindikata Rudnika Zenica.

Predsjednik Sindikara radnbika rudnika FBiH, Sinan Husić sa saradnicima tokom dana sišao je u jamu Raspotočje i razgovarao sa rudarima koji su u ovom objektu.

-Nastavljamo aktivnosti i pritiske na sve nadležne institucije i sva odgovorna lica, jer imaju obavezu, da na maksimalno ozbiljan i odgovoran način,uzmu učešće u prevazilaženju aktuelne problematike,izjavio je Husić nakon vanredne sjednice Predsjedništva Sindikata. (Š.B.)