Rotary Club Zenica priprema projekat posvećen mentalnom zdravlju srednjoškolaca

Početkom avgusta švicarska nevladina organizacija „Sanchild“ uz podršku „Rotary Cluba“ realizovaće u Zenici projekat „Be in harmony my friend“ posvećen mentalnom zdravlju zeničkih srednjoškolaca.

“Radeći sa njima, kao profesorica u zeničkoj Prvoj gimnaziji, primijetila sam da su učenici često pod stresom zbog škole i obaveza, koje u njoj imaju, ali i zbog vlastite budućnosti, daljeg školovanja i izbora fakulteta, te je među njima nerijetko prisutna anksioznost, zatvorenost u sebe i slično, pa sam zajdeno sa organizacijom „Sunchild“ odlučila da realizujemo jedan projakat, u sklopu kojeg bi radili na zaštiti mentalnog zdravlja srednjoškolaca i dali im određene instrumente kako da se izbore sa stresnim situacijama”, navodi Ermina Švraka, certificirana trenerica organizacije „Sunchild“, inače profesorica engleskog jezika.

U projekat će biti uključeni i zenički studenti, koji će srednjoškolcima, koji su se javili na naš raniji poziv, o svemu tome govoriti iz vlastitog iskustva, kako su oni sve to uspijeli prebroditi, jer su oni već prošli srednjoškolske dane i imaju iz iskustva odgovore na neke od njihovih dilema i strahova.

“Za 02. i 03. avgust planirali smo održavanje radionica po dva do tri sata ovdje u Prvoj gimnaziji u Zenici, kada ćemo prije svega dijagnosticirati stanje mentalnog zdravlja učesnika u projektu, a potom 05. i 06. avgusta idemo zajedno na Plivsko jezero, gdje ćemo, uz pomoć psihologa, učiti ih tehnikama disanja, određenim vježbama joge i opuštanja, kao i načinima kako da se lakše nose sa stresom”, pojašnjava trenerica Ermina Švraka.

Učeće u ovom projektu besplatno je i omogućeno za 17 srednjoškolaca, koji će na Plivskom jezeru imati obezbijeđen smještaj i hranu. (V.J.)