Kontinuiran pad broja upisanih učenika u srednje škole na području ZDK

Učenici Prve gimnazije

Okončan je upis učenika u srednje škole za školsku 2023./2024. godinu u Zeničko-dobojskom kantonu. U prve razrede srednjih škola na području ovoga kantona upisano je 3084, od planiranih 3.620 učenika.

Zadovoljni su u Resornom ministarstvu ZDK brojem upisanih učenika, iako je taj broj manji od planirane ukupne upisne kvote, ali upisanih učenika je, svakako, više u odnosu na prethodnu školsku godinu.

“Ono što je pozitivno je da je značajno povećanje broja upisanih učenika u odnosu na prošlogodišnji upis i školsku godinu. Činjenica je da nije plan realiziran ni ove godine, ali postoji preko 280 učenika upisano više, nego što je upisano u prošloj školskoj godini”, kazao je  Slađan Matković, stručni savjetnik za srednje obrazovanje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

Važno je istaći, napominje naš sagovornik, da je za ovu školsku godinu  zabilježeno opadanje  interesa za trogodišnjim zanimjanjima, ali zato raste interes  za četverogodišnjim zanimanjima tehničke i informatičke struke, ali i medicinske.

“Po opštinama je mala razlika u odnosu na prošlogodišnji upis. Ostvaren je planirani upis, čak je negdje bilo davanja saglasnosti za upis više učenika, pa i  u dodatna odjeljena, poput Medicinske i Tehničke škole u Zenici”, napominje Matković.

Najveći interes ovu školsku godinu učenici su iskazali, kada su u pitanju stukovne škole,  za zanimanja automehaničar, autoelektričar, vozač i frizer, dok je neočekivano pao interes za zanimanje krojača. Plan je bio formirati 168 odjeljenja na području ZDK  ističe Matković, ali ta kvota nije dostignuta, pa  je formirano 143 odjeljenja. A u Zenici, već tradicionalno,  vlada najveći interes učenika za tri škole-Medicinsku i Tehničku školu, koje ubjedljivo imaju najveći broj upisanih učenika u Zenici.

Nezadovoljavajući broj upisanih učenika bilježe općine Vareš, Breza i Maglaj, dok se ove godine općine Visoko i Tešanj izdvajaju po pozitivnom i zadovoljavajućem trendu broja upisanih učenika u prve razrede srednjih škola. Ukupna broj upisanih učenika u prve razrede srednje škole u ZDK u predstojeću školsku godinu je 3084. (M.H.)