Zenica i bajkeri iz ovog dijela Evrope danas su se oprostili od Taške – Jasmina Hibića legendarnog zeničkog motocikliste

Zenica i bajkeri iz ovog dijela Evrope danas su se oprostili od Taške – Jasmina Hibića legendarnog zeničkog motocikliste koji je nakon kratke bolesti preminuo u 62.godini života. Sudeći po objavama na društvenim mrežama i današnjem okupljanju svi su složni da ovaj grad nije imao i teško da će imatik tako specifičnog i jedinstvenog bajkera.

Taško je bio osnivač svih zeničkih moto klubova Tica, Kondor, gremium. Gremium Midl moto klub je bio organizator današnjeg komemorativnog okupljanja uoči sahrane Jasmina Hibića Taške. Poruke saučešća njegova braća bajkeri primaju prethodna dva dana iz svih krajeva svijeta.

„Od Tajlanda do Amerike i Australije ljudi izražavaju saučešće i pišu anegdote o našem Taški“, s tugom u glasu nam priča Fero Odobašić, predsjednik MC Gremium Midle Zenica.

Nikog sličnog u moto – svijetu u ovom dijelu Evrope nije bilo, dodaje Odobašić. Taškin simbol bila je trokolica, ali je u bajkerskom smislu bio mnogo posebniji.

„Krenemo nas dvedeset prema Grčkoj naprimjer. Taško nikada ne kreće bez neophodno alata o nikada do sada se nije desilo da neko zbog kvara ako je on tu ostane na putu. Popravljao je motore od Harleya do da ne kažem Tomosa. Nijemci – bajkeri se nisu mogli načuditi njegovoj visprenosti. On izmisli flađu umjesto rezervoara samo da se ako treba i 300km doveze motor do servisa“.

Danas su na posljednji ispraćaj Jasmina Hibića Taške došlo na desetine bajkera iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke. Bilo je to do sada vjerovatno najtužnije bajkersko okupljanje u Zenici.

Zajedno sa desetak sugrađana na ispraćaj Taški je došao i njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Dejan Pap, bajker iz Novog Sada.

„Nikada nisam došao u Zenicu ili on u Novi Sad da se nismo vidjeli. Naš ritual je bio da 1. januara slavimo Novu godinu tako što se vozimo satima ulicama grada. Bio je veliki čovjek, odličan bajker, drag prijatelj koji će nam puno faliti“.   

Legendarni Jasmin Hibića Taško ukopan je danas na gradskom groblju Prašnice.  (A.H.)