Rambo iz Orahovice dobio 128 mjeseci zatvora

Općinski sud u Zenici, postupajući po optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravomoćnu presudu protiv Emsada Valentića, koji je za više krivičnih djela osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i osam mjeseci zatvora.

U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, i to od 14. marta ove godine pa do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Valentić je osuđen za nasilničko ponašanje, oštećenje tuđe stvari, produženo krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Optuženom Valentiću izrečena je i mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja koja će trajati dok ne prestanu razlozi zbog kojih je izrečena, a najduže do isteka izdržavanja kazne zatvora.

Gađao policiju crijepom i prijetio sjekirom

U martu ove godine Valentića, koji je poznat po nadimku Rambo, nakon tri dana bijega uhapsila je zenička policija u šumi iznad Orahovice. On je u tom mjestu oštetio vrata na bratovoj kući, gađao policiju crijepom i raznim predmetima te im prijetio sjekirom, a potom skočio kroz prozor i pobjegao.

Zbog Rambovog hapšenja bilo je opsadno stanje u selu, a mještanima nije bilo svejedno jer se radi o izuzetno opasnoj osobi sklonoj nasilju.

Bahato ponašanje, prijetnje, napadi, pokušaji fizičkog obračuna, bili su svakodnevica mještana Orahovice. Valentić je ranije osuđen zbog silovanja svoje maloljetne kćerke.

Fokus.ba