Izložba “Ćilimi sjećanja” u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

„Ćilimi sjećanja“ naziv je izložbe postavljene na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a nastala je u saradnji Galerije „Preporod“ Zenica i Memorijalnog centra Potočari. Izložba je postavljena povodom obilježavanja 28. godišnjice stradanja u Srebrenici.

Autor instalacije „Gradim kuću sjećanja“ je Ismet Lisica, a koautori su Naida Lisica, Dunja Krvavac i Nedim Mutevelić. Instalacija predstavlja 12 bosanskih ćilima koje su tkale preživjele žrtve genocida, a upravo ti ćilimi postaju utočište sjećanja na sve žrtve genocida i njihove živote.

Oni čak imaju svoju boju, bijeli simbolizuju stradanja djece, crveni označavaju žene, a ovi ostali šareni su ustvari muškarci ili čitave porodice koje su poginule u genocidu. Oni su tu izložbu poklonili Memorijalnom centru Potočari, a onda je grupa autora na čelu sa Ismetom Lisicom stvorila konstrukciju u obliku bosanske kuće i postavila kako bi ovi ćilimi viđeni i kako bi ova izložba bila mobilna i kako bi što više ljudi i gradova moglo da vidi izložbu“, izjavila je Amna Sofić, predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica.

Amna Sofić

Arhetip stare bosanske kuće jeste jednostavna kvadratna struktura sa kosim krovom. Ta kuća je simbol porodične tradicije u kojoj se rađa, živi sretno i umire. Sve izvan toga je nesreća. A kada se desi rat i genocid, kada žrtve budu najbrutalnije ubijene, kada preživjeli ostanu bez svojih najmilijih, onda ostaju bez kuće, bez doma i svega onoga što kuća im predstavlja.

U svakom slučaju, nama je svima obaveza da gajimo kulturu sjećanja, da ovom boli koja će dugo godina i vjerovatno još i desetina godina da se nadvija nad Bosnom i Hercegovinom da nekako se odbranimo od te boli nadom, a da prkosimo svima onima koji danas negiraju da se desio genocid, da prkosimo životom“, navela je Draženka Subašić, ministrica nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona.

Draženka Subašić

Izložba „Ćilimi sjećanja“ ostaje otvorena do 12. jula, a zatim će biti postavljena u Kaknju, Brezi i Varešu. (A. S.)