Tvrđava Vranduk: Čuvar srednjovjekovne tradicije

FOTO: Zenicainfo.ba

Iako Zenica po mnogim faktorima ne važi za turistički grad, iz Muzeja grada Zenice poručuju upravo suprotno. Zenica itekako ima turističkog potencijala, a kao jedna od trenutno najposjećenijih turističkih lokacija jeste srednjovjekovna tvrđava Vranduk.

Turističkom atrakcijom srednjovjekovna tvrđava Vranduk je postala zahvaljući entuzijazmu i predanom radu usposlenika Muzeja grada Zenice. Oko 4.000 posjetilaca, počev od marta do danas posjetilo je tvrđavu, a iz Muzeja se nadaju da će tek iduće godine ostvariti maksimalan broj posjeta. Dotada, rade na realizaciji novih projekata.

Mi tek naredne godine očekujemo da ćemo podići posjetu u tvrđavi Vranduk na maksimum, tim prije što ulazimo u jedan iparekt projekat. Time ćemo poboljšati uslugu za posjetioce i uvesti uslugu takozvanog kosta kustosa da vi kao posjetitelj ili posjetiteljka sami birate šta je vama najzanimljivije da pogledate na Vranduku“, istakao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice.

Adnadin Jašarević

Srednjovjekovni način života oslikan je na vrandučkim zidovima, a svi zaljubljenici u historiju imaju se priliku vratiti u prošlost i vidjeti kako je to sve nekada izgledalo.

A živjelo se vrlo zanimljivo. Mi predstavljamo u tvrđavi sve, znači srednjovjekovne igre, srednjovjekovno trgovište, kuhinju. Sve ono što je važno, objedovaonicu, onda kovačnicu i druge zanate, što je najvažnije skriptorijum jer je u srednjem vijeku glavni skriptorij za ondašnju državu bio baš u Vranduku“, dodao je Jašarević.

Historija ostaje kao učiteljica života, da pamti, da piše i čuva prošlost. A tvrđava Vranduk svojim zidovima šiti ono što historija čuva. A za sve one koji nisu posjetili dosad tvrđavu, ljeto je idealna prilika za to. (A. S.)