“Osman Podić, OD GAZIJE PRED PONOROM DO SPASIOCA”

U prostorijama Gradske biblioteke Grada Zenica, u srijedu je Klub paraolimpijskih sportova “BATON” Zenica u saradnji sa  Udruženjem građana Azimuth 135 Zenica, te Gorskom službom spašavanja Zenica, organizovalo  edukativnu tribinu pod nazivom:

“Osman Podić, OD GAZIJE PRED PONOROM DO SPASIOCA”.

Osnovni  cilj i  namjera  nam je  bila da  širokoj društvenoj javnosti  Grada Zenice predstavimo jednog njenog sugrađanina koji  svojim životom i radom izaziva  divljenje.

Da se radi o ozbiljnom zaljubljeniku prirode govori činjenica da se Osman Podić do sada savladao planinske vrhove: Prokletije  u Crnoj Gori, Kajmakčalan u Makedoniji, vrhove planine Dinara u Hrvatskoj, Alpa u  Austriji, kao i Tatre u Slovačkoj, Dolomite u Italiji, Nemrut, Subhan i Ararat u Republici Turskoj, a ovdje posebno ističemo najviši vrh Afrike Kilimandžaro u Tanzaniji. Već naredni plan je da  početkom slijedeće godine Osman se  pridruži ekspediciji na  najviši planinski vrh Južne Amerike Aconcagua u Argentini koji je najviši planinski  vrh južne hemisfere od 6960 metara.

Moderator ove tribune je  bio poznati zenički  planinar i predsjednik Udruženja građana Azimuth 135 Zenica Afan Abazović koji je uz prezentaciju fotografija predstavio našeg gosta u pravom obimu i  spektru  djelovanja.

Na tribini je  govorio i predsjednik Planinarskog društva “Gorštak” iz Sarajeva  Kenan Ćatović, a na  tribini su  bili  gosti planinari iz Novog Travnika, Travnika, Maglaja, Sarajeva i Konjica.

Ono što posebno krasi cijelu ovu priču jeste činjenica da je  Osman Podić, bivši pripadnik i oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine, 70 % ratni vojni invalid, koji je tokom agresije  teško ranjen u ruku i stomak, ali je kao pojedinac svima nama služi kao pozitivan primjer istrajnosti jer se nikada nije  predao. Tako dok planira uspone nekih novih svjetskih vrhova, svoj maksimalni doprinos daje kao član spasilac u radu Gorske službe  spašavanja Zenica.

Predsjednik Udruženja  “Baton” Zenica

Dr.sc. Amir Ismić