Vlada ZDK sufinansira izgradnju objekata Službe hitne medicinske pomoći u Zenici i Ambulante porodične medicine u Željeznom Polju

Izvor: zdk.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost ministrici zdravstva Tanji Radoš Kosić da s Gradom Zenica potpiše Sporazum o zajedničkom finansiranju Projekta izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici, a da sa Općinom Žepče i JU Dom zdravlja sa stacionarom Žepče potpiše Sporazum o zajedničkom finansiranju Projekta izgradnje objekta ambulante porodične medicine u Željeznom Polju.

Projekat izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici vrijedan je 8 miliona KM, a Vlada Kantona će se sporazumom obavezati da će u ovoj godini izdvojiti sredstva u iznosu od 1,5 miliona KM, te još 2 miliona KM u 2024. godini. Grad Zenica će osigurati preostalih 4,5 miliona KM.

Osim Službe hitne medicinske pomoći, u novom objektu će biti smještene Služba za laboratorijsku dijagnostiku i Služba za specifična plućna oboljenja.

Meni je iznimno drago da će građani Zenice dobiti ovakav objekat u kojem će im se pružati zdravstvena skrb kakvu oni uistinu i zaslužuju, a drago mi je i radi samih uposlenika Doma zdravlja Zenica koji će imati prave uvjete za rad, kakvi dosad nisu bili“, rekla je ministrica Radoš Kosić.

Tanja Radoš Kosić

Bolje uslove imat će i pacijenti iz Željeznog Polja kod Žepča. Projekat izgradnje objekta ambulante porodične medicine vrijedan je 480.000 KM, od čega će Vlada Kantona osigurati 400.000 KM, po 200.000 KM u ovoj i narednoj godini, Općina Žepče će obezbijediti 70.000 KM, a JU Dom zdravlja sa stacionarom Žepče preostalih 10.000 KM.

Izvor: Press služba ZDK