Služba za zapošljavanje ZDK: Počinje realizacija programa Posao za sve

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona zaprimila je dovoljan broj prijava, na osnovu raspoloživih sredstava, za učešće u realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve 2023./2024.

Program predviđa zapošljavanje najmanje 63 nezaposlene osobe u trajanju od 12 mjeseci.

Odziv na javni poziv koji je bio otvoren 4. jula tekuće godine bio je dosta izražen, prijavilo se ukupno 198 subjekata, pri čemu su za 43 poslodavca odobrena sredstva i to na osnovu vremena prispjeća, ukazuje Sehadet Hadžić, rukovodilac Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju Službe za zapošljavanje ZDK.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na sjednici od 15. juna tekuće godine dala saglasnost za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve 2023-2024. koji će biti realizovan u saradnji sa Službom za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona. Planirano je sufinansiranje zapošljavanja najmanje 63 nezaposlene osobe prijavljene na evidenciji Službe u iznosu od 600 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci. Također, programom će kao prioritetne osobe za zapošljavanje biti obuhvaćene ranjive osobe iz socijalnih kategorija za čije će zapošljavanje biti odobreno po 660 KM na mjesečnom nivou“, podsjeća Hadžić.

Sehadet Hadžić

Program će biti sufinansiran ukupnim iznosom od 500.000 KM sa transfera Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, a sredstva su osigurana donošenjem Odluke o sufinanciranju na sjednici Vlade ZDK. (Š. B.)