Okončani prijemni ispiti na Univerzitetu u Zenici, Medicinski fakultet već ima dovoljno kandidata

DCIM100MEDIA

Medicinski i Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, jedina dva od ukupno osam fakulteta tog univerziteta na kojima je za upis nužno položiti prijemni ispit, okončali su prijemne ispite za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija za akademsku 2023/2024. godinu, nakon kojih je poznato da u ovom trenutku dovoljan broj kandidata za upis ima samo Medicinski.

Medicinski fakultet danas je već objavio i preliminarne liste primljenih kandidata za Odsjek zdravstvene njege te za Odsjek opće medicine.

Možemo kazati da smo zadovoljni, jer smo već nakon prvog upisnog roka imali dovoljno prijava te onih koji su položili prijemni ispit. S obzirom da na Odsjeku zdravstvene njege na kojoj su imali tačno 50 prijava, nema prijemnog ispita, tako smo praktično i ispunili plan upisa, jer će svih 50 kandidata biti primljeno. Od tog će broja njih 20 biti redovni studenti na trošak osnivača, a 30 su redovni-samofinansirajući. Za upis na Odsjek opće medicine imali smo 90 prijavljenih, a ispitu je pristupilo 87 kandidata od kojih je 52 i položilo prijemni“, kazao je Feni dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Harun Hodžić.

Opća medicina također upisuje 50 kandidata, ali u omjeru 15 redovnih te 35 redovnih-samofinansirajućih pa je izvjesno, kaže Hodžić, da će i preostalih dvoje kandidata koji su položili prijemni, a nisu ušli u kvotu, biti prilmljeni.

Rok žalbe na preliminarnu listu je tri dana, a kandidati koji su ispunili uslov za upis trebaju se do 17. jula i upisati, jer će se nakon tog roka smatrati da su odustali od upisa. To bi značilo da će drugi upisni rok, koji na UNZE-u počinje krajem augusta, biti raspisan i za Medicinski fakultet.

Što se tiče Politehničkog fakulteta, koji je tražio 30 studenata za upis na Odsjek proizvodni biznis, zatim 40 na Odsjek građevinarstva te 80 na Odsjek softversko inžinjerstvo, za sada su blizu upisne kvote samo na softverskom inžinjerstvu.

Mi ćemo u toku dana objaviti našu preliminarnu listu, na koju će naredna tri dana biti moguće uložiti prigovore. Prijemnom ispitu za Odsjek softversko inžinjerstvo, za koje smo bili dobili 127 prijava, pristupilo je 119 kandidata, od kojih su 70 uspješno položili prijemni ispit te stekli pravo upisa. Ukupno pravo upisa na tom odsjeku ima 78 kandidata, ali ne znamo da li će se svi i upisati, pa je već sada jasno da ćemo i za taj studijski program raspisati konkurs za prijem studenata i u drugom upisnom roku. Svi studenti tog odsjeka su redovni-samofinansirajući“, napominje dekan tog fakulteta prof. dr. Samir Lemeš.

Za upis na Odsjek proizvodni biznis, napominje, imali su samo šest prijava, a svih pet kandidata koji su pristupili ispitu i položili su prijemni ispit. Za upis na Odsjek građevinarstva imali su 24 prijave, a prijemni ispit položilo je 20 kandidata. Po jedan kandidat nije imao obavezu polaganja prijemnog ispita i na ova dva odsjeka.

Svi studenti ova dva odsjeka su redovni studenti, što znači da se njihovo školovanje finansira iz budžeta ZDK-a. Nakon prvog upisnog roka možemo biti zadovoljni brojem i onim kandidatima koji su položili prijemni za softversko inžinjerstvo, ali se nadamo da ćemo i za druga naša dva odsjeka u drugom roku imati još prijava“, kaže Lemeš.

UNZE je prošle godine upisao oko 620, a ove su godine za upis na osam fakulteta: Medicinski, Politehnički, Pravni, Ekonomski, Filozofski, Mašinski, Fakultet inžinjerstva i prirodnih nauka te Islamsko pedagoški fakultet, do isteka roka, 31. jula za prijavu na upis, u prvom upisnom roku dobili oko 725 prijava.

Svi kandidati koji su se prijavili za upis na neki od zeničkih fakulteta, odnosno oni koji su i položili prijemne ispite na Medicini i Politehnici, do 17. jula imaju rok i da se upišu.

Fena.ba