Obilježavanje Kurban bajrama u Zenici

Centralna svečanost za područje Muftiluka zeničkog u povodu današnjeg Kurban bajrama održana je jutros u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici.

Sabah – namaz nastupio je jutros 04:25h. U džamiji prepunoj vjernika proučen je potom Jasin, učene su ilahije, kao i odlomci iz Kur'ana. Vazu-nasihat učio je prof. dr Šefik Kurdić, a nešto prije 6 sati bajram – namaz je predovio i bajramsku hutbu održao muftija zenički hfz. prof. dr Mevludin ef. Dizdarević.

„Ovo je Bajram žrtve i zato je važno istaći tu ideju davanja žrtve u Islamu, s obzirom na to da bez žrtvovanja za druge, za davanja od sebe za zajednicu, za društvo, od sebe za drugoga, nema onda ni zajednice. Upravo ovaj Kurban ili Hadžijski bajram podstiće tu ideju žrtvovanja i solidarnosti. Činenjem za drugoga, davanjem drugome postajemo više ljudi, uozbiljujemo svoju ličnost. To nas istinski čini ljudima, to nas čini moralnim i nadilazi ono animalno u nama”, kazao je između ostalog poslije Bajram – namaza muftija zenički Dizdarević.

Prema protokolu Muftijstva zeničkog rano jutros još prije 7 sati održan je i tradicionalni bajramski prijem u prostorijama Medžlisa IZ Zenica kojem je prisustvovao uz muftiju i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica. Prilika je to za čestitanje Bajrama, što je tradicija godinama već i u zeničkoj Staroj čaršiji, gdje se uz kafu i baklavu, a prije obavljanja obreda klanja kurbana i bajramovanja u krugu porodice i prijatelja, okupe Zeničani poslije Bajram – namaza u Sultan Ahmedovoj džamiji.

Za sutra je planirana posjeta predstavnika Muftijstva Kazneno popravnom zavodu Zenica kako bi radost Kurban – bajrama osjetili i optuženici muslimanske vjeroispovijesti, a potom i podjela kurbanskog mesa uplatiocima.  Jutrošnja kiša nije omela brojne vjenike da sa muškim članovima svojih porodica dođu jutros u Čaršijsku džamiju na sabah i Bajram namaze, pa se kao i ranijih godina klanjalo kako u samoj džamiji, tako i na platou ispred.  (A.H.)