Predstavljen program 7. međunarodnog teatarskog festivala Ljetne večeri Studio teatra

lNa današnjoj konferenciji za medije, Nusmir Muharemović, direktor festivala Ljetne večeri Studio Teatra i Mirza Begović, kreativni direktor festivala, predstavili su program sedmog međunarodnog festivala Ljetne večeri Studio Teatra koji će se održati od 04. do 09. jula u Zenici.

Ovaj, sada već tradicionalni teatarski festival na otvorenom, najavit će 04. jula u 19:00 sati teatarski performansi, „Odraz u vodi”, nastao u okviru istoimenog projekta podržanog od Kreativne Evrope i performans „Ko je kriv” nastao u saradnji sa Ambasadom lokalne demokracije iz Zavidovića. Oba performansa su dijelom koncepta „Teatar na trgu” Studio Teatra koji za cilj ima afirmaciju teatarske umjetnosti, ali i korištenje teatra kao medija za promociju pozivnih društvenih elemenata, ali i ukazivanje na društvene anomalije.

Mi iz Studio teatra smo ponosni na Ljetne večeri Studio teatra i ovih sedam godina Studio teatar kao organizacija je zaista narasla i spada u red, možda, i najvećih organizacija koje se bave omladinskim teatrom, teatrom i promocijom teatarske umjetnosti uopćeno i bez obzira na to Ljetne večeri Studio teatra su nam i dalje najdraži i nekako projekat u kojem smo, u okviru kojeg prezentujemo sve ono što smo radili cijelu godinu i s ponosom čekamo ljeto, s ponosom čekamo mjesec juli kada će zenička publika, ali i publika iz regije uživati u predstavma koje smo iim spremili“, rekao je Mirza Begović,  kreativni direktor festivala.

Od 21:00 sat, 04. jula, Festival ljetne večeri Studio Teatra službeno će otvoriti predstava „Gidionov čvor”, nastala u koprodukciji Mess-a, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja „Intermezzo”, a u režiji Selme Alispahić. U predstavi igraju Selma Alispahić i Džana Džanić.

Ove godine smo malo promjenili našu tradiciju, hajde da nekako pokušamo i tu kišu pomjeriti sa posljednjeg dana na ovaj drugi dan tako da ćemo petog jula, drugi dan festivala imati našeg Državnog lopova koji evo igramo svake godine. To je naša predstava Studio teatra koja ove godine puni osamnaesti rođendan, 2005. smo imali premijeru  i moram da kažem da smo sretni da je jedna od najstarijih živih, živućih predstava u Bosni i Hercegovini. Mislim da su samo jedna ili dvije predstave u BiH starije od našeg Državnog lopova“, rekao je za Nusmir Muharemović, direktor festivala Ljetne večeri Studio Teatra.

Treću noć festivala publika će uživati u zanimljivom događaju ReAktiva Zenica, FuckUp Nights, franšizi koja kroz ispovijesti govornika, njihovim ličnim padovima i neuspjesima govori o uspjehu, a o padu, kao neminovnom na putu do istoga. Ovo festivalsko izdanje FuckUp Nights-a bit će posvećeno kulturi i umjetnosti, a govornici će biti eminentne osobe iz svijeta kulture. 07. jula, četvrtu noć festivala, publici će se predstaviti Narodno pozorište Tuzla sa predstavom „Djelidba”, nastalom po dramskom tekstu Skendera Kulenovića, a u režiji Miralema Zubčevića., Petu noć festivala, osmog jula od 20 sati i 30 minuta, najmlada publika će uživati u predstavi „Put do čarolije” koju je producirala Kulturna scena Male stvari, a režirao Željko Milošević. Sve predstave će se igrati na Ljetnoj sceni Preporoda, Dom armije BiH  u Zenici od 21:00 sat, osim predstave za djecu i teatarskih performansa na samom otvorenju festivala. (T.B.)