Skupština ZDK: Inicijativa za formiranje Komisije za istrage

U okviru 7. tačke dnevnog reda današnje sjednice Skupštine ZDK,  razmatran je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2022. godinu, koji nije prihvaćen.

Skupštinska većina u Zeničko-dobojskom kantonu predložila je na današnjoj sjednici inicijativu za formiranje privremenog radnog tijela, odnosno komisije koja bi se bavila istragom o, kako je rečeno, pritiscima na zastupnike povodom nedavnih izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima i imenovanjem novog Nezavisnog odbora koji će krajem juna preuzeti mandat.

Na pres konferenciji stranaka koje čine skupštinsku većinu je istaknuto da je, između ostalog, početkom juna tekuće godine u Skupštinu pristigao i akt policijskog komesara Rusmira Šišića, kojim se upozorava da mogu nastupiti štetne posljedice primjenom izmjena pomenutog Zakona.

“Akt komesara je bez presedana”, kazala je Amra Babić, zastupnica Naroda i pravde.

U roku od 7 dana Kolegij Skupštine treba pristupiti izboru članova pomenute Komisije od 7 članova koju treba potvrditi Skupština.

Predsjednik Kluba SDA, Alija Ogrić je potvrdio da je apelacija, kojom se osporavaju izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, potpisana od jedne trećine zastupnika u Skupštini ZDK,  prihvaćena od strane Ustavnog suda Federacije BiH.

S druge strane, usvojen je Nacrt Zakona o javnim priredbama, odnosno Nacrt Zakona o mirnom okupljanju, Eleborat i Odluka o promjeni naziva Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici u Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka, kao i Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za 2022. godinu. (Š.B.)