Poslodavci poručili: Usvojiti izmjene zakona i povećati plate u realnom sektoru do 400 KM

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine pozvalo je poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da uvrste izmjene i dopune zakona o doprinosima i porezu na dohodak na dnevni red koje će omogućiti povećanje plata zaposlenima u realnom sektoru do 400 KM.

“Da se država odrekne dijela uplata za poreze i doprinose za taj uvećani iznos plate. Na taj način će najdirektnije omogućiti podršku građanima, poboljšati materijalni položaj zaposlenih u realnom sektoru i makar usporiti odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH. Donošenjem izmjena i dopuna ovih zakona neće biti narušena stabilnost budžetskih i vanbudžetskih fondova u FBiH“, naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH kažu da je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posljednji momenat za donošenje izmjena i dopuna ovih zakona.

“U julu i augustu nam slijede godišnji odmori, nakon toga će opet neka druga pitanja biti u fokusu parlamentaraca. Već smo izgubili šest mjeseci, poslanici i delegati Parlamenta FBiH ne smiju dozvoliti da zaposleni u realnom sektoru izgube cijelu godinu i ostanu bez značajnijeg povećanja plata“, kažu u UPFBiH.

Iz udruženja podsjećaju da je UPFBiH, zajedno sa Savezom samostalnih sindikata BiH, krajem prošle godine kreirao izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, čiji je cilj povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, ali na način da najveći iznos pripadne radnicima, a ne kao što je do sada bio slučaj, da gotovo isti iznos povećane plate radnicima, pripadne i državi.

Akta.ba